31 Mart yerel seçimlerinin ardından, muhtarların seçimlerde aldığı oy sayıları arasındaki fark, tartışmayı bir kez daha alevlendirdi. Samsunlular, alınan oyla hizmet arasında bağlantı olduğunu ifade ederek, yeni düzenleme çağrısı yaptı. 

TARTIŞMALARA NEDEN OLUR
Yener ŞAHİN: Konu hakkında net bir şey söylemek çok doğru olmaz. Bu durum, 'Dağdaki çobanın oyuyla profesörün oyu aynı?' tartışmasına döner. O yüzden görüş bildirmek doğru olmaz.

YETER Kİ GÖREVİNİ YAPSIN
Sebahattin AKÇAY: Muhtarla seçilmiş vekilin arasında bir fark olduğunu düşünmüyorum. Demokrasinin gereği hepsi oyla seçiliyor. Oy oranlarında farkın temsilcilikleri açısından bir fark doğuracağını düşünmüyorum. Yeter ki görevini yapsın.

NÜFUS ARTINCA HİZMET DE ARTIYOR
Ahmet ÖZDEMİR: Muhtarların nüfusa göre yaptıkları işler değişiyor. Belediye başkanlarının ücretlerinde fark varsa onlar arasında da olmalı. Nüfus fazla olunca hizmet fazla oluyor. Ona göre değerlendirilmeli.

DÜZENLEME YAPILMALI
Muhammet ÇAKIR: Nüfusa göre seçim var, ona yapacak bir şey yok. Para da aynı, yapılan iş de. Eşit haklardan yararlanmaları normal. 20 kişinin de 5 bin kişinin de seçtiği muhtar sonuçta.

KENDİ MAHALLESİNİ DAHA İYİ BİLİR
Mustafa KAHRAMAN: Bazı köylerde 200 hane var bazı mahallelerde 20 hane. Belki birleştirme düşünülebilir ancak herkes kendi mahallesinin dertlerini daha iyi bilir. O yüzden değişmemeli.

İYİ HİZMET İÇİN DÜZENLEME ŞART
Avni ÇAYIR: Daha iyi görev yapmaları için yeni düzenleme getirilmeli. İmkanlar genişletmeli, görev yapıp yapmamaları kontrol edilmeli. 20 bin oy alana da 2 bin lira maaş alıyor, 20 oy alana da. Bu adalet mi? Bence düzenleme yapılmalı ama muhtarlara artık pek bir görev düştüğüne düşünmüyorum.

MAHALLELER BİRLEŞTİRİLEBİLİR
İhsan ŞENEL: 20 oy ile alanlar başka mahallelerle birleştirmeli. O zaman iyi olur. Aşırı muhtar olmamış olur. Muhtar, 20 kişiye ne hizmet yapacak? Bence küçük mahalleler birleştirilmeli. Muhtarların elindeki yetkileri yüzde 90'ı alındı. Merkezlerde muhtara ihtiyaç yok.

ADALETSİZLİK VAR
Şenol METİN: Düzenleme gelmeli çünkü adeletsizlik var. Bence hep kaldırılmalı. Muhtarların bir şey yaptıkları yok. Yalandan yere maaş vermeye gerek yok. Düzenlenme yapılmalı. Mahalle nüfusuna göre bir maaş belirlenebilir. Adam köyde oturup maaş  alıyor.

YETKİLER YENİDEN DÜZENLENMELİ
Emre ÖZTÜRK: Kesinlikle düzenlenme olmalı, muhtarların görev ve yetkileri yeniden düzenlenmeli. Hizmet edince ücret alıyor. Denetime tabi tutulmalı.

DEVLET İSTERSE YAPAR
Halil İbrahim SARAÇ: Düzenlenme gerekiyor. Bunu devlet isterse yapar, şartlar düzeltilmeli. 50 bin oy alanla 20 oy alan bir olmamalı.

Haber: Hande Onat - Ebru ÖZTÜRK