Mimarlar Odası, Atakum ilçesinde bulunan Emek Park için Samsun Büyükşehir Belediyesi Meclisince onaylanan nazım imar planlarına, yürütmeyi durdurma istemi ile dava açtı.

KAMU YARARI TAŞIMIYOR

Bölge İdare Mahkemesi'ne açılan davada, meclis kararı ile nazım imar plan değişikliğine gidilirek, Büyükşehir Belediyesi hizmet alanı yapılan Emek Park'ta, inşa edilecek Çocuk Teknoloji Okulu'nda kamu yararı olmadığı belirtildi. Mimarlar Odası'nın açtığı davada, Emek Park'ta uygulanan nazım imar plan değişikliği için, "Davaya konu olan alanın, kullanım amacının değiştirilmesinde bir zorunluluk olup olmadığı, plan ana kararlarını, sürekliliğini, bütünlüğünü, teknik ve sosyal donatı dengesini bozup bozmayacağı, bilimsel, nesnel, ve teknik gerekçelere dayanıp dayanmadığı, ulaşıma ve çevreye getireceği yoğunluk, kamu yararı taşıyıp taşımadığı gibi genel prensipler göz ardı edilmiştir. Kamu yararı taşımadığından iş bu plan değişikliğinin iptali için dava açma zorunluluğu hasıl olmuştur" denildi.

'İMAR KANUNUNA AYKIRI'

Çocuk Teknoloji Okulu için Emek Park'ta bulunan yeşil arazinin büyükşehir hizmet alanına çevrildiğinin kaydedildiği dava dilekçesinde, şu görüşlere yer verildi.

"3194 sayılı İmar Kanunu’nun 3. Maddesinde; 'Herhangi bir saha, her ölçekteki plan esaslarına, bulunduğu bölgenin şartlarına ve yönetmelik hükümlerine aykırı maksatlar için kullanılamaz.' denilmiştir. Bu hükme göre; değişiklik yapılan bölgedeki ulaşım, yerleşim ve nüfus yoğunluğu dikkate alınmalı, çevre ve şehir planlamacılığı ilkeleri gözetilmeli ve ilgili yönetmeliğe uygun plan değişiklikleri yapılmalıdır. Söz konusu nazım imar ve uygulama imar planı değişikliği ise İmar Kanunun 3. Maddesine, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğine aykırı düzenlemeler içermekte olup, çevre ve şehircilik planlaması ilkelerine uygun düzenlenmemiştir. Yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü nazım ve uygulama imar plan değişikliğinin iptali gerekmektedir."

Haydar ÖZTÜRK  

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.