Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının aralık ayıyla beraber başlaması bekleniyor. Ocak 2024 tarihinde yapılacak asgari ücret zammına dair birçok ekonomistten tahminler paylaşılırken, o isim milyonların merak ettiği soruyu cevapladı. Peki, Cumhuriyet'in 100. yılında yüzde 100 zam yapılır mı?

ASGARİ ÜCRET ZAM GÖRÜŞMELERİ

Asgari ücretli çalışanların zam oranını belirleyebilmek için, aralık ayında görüşmelerin başlaması bekleniyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun toplanmasıyla beraber görüşmelerde Çalışma Bakanlığı, iş veren kesimi temsil edenler (TİSK), işçi kesimi temsil edenler (TÜRK-İŞ) olarak ayrılacak. Ayrıca komisyonda dört kişi asgari ücretli çalışanları temsil edecek.

Yıl sonunun gelmesiyle, asgari ücrette beklenen rakamlar ortaya çıktı. Uzmanlar ve ekonomistler tarafından yapılan paylaşımlar asgari ücretli çalışanlar tarafından ilgi görüyor. Temmuz ayından itibaren enflasyon verilerine göre belirlenecek zam oranı merak konusu oldu.

100. YILDA YÜZDE 100 ZAM

Ülkemizin önünde yer alan yerel seçimin asgari ücret zammına katkıda bulunması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bakan Şimşek'in fikir birliğinin sağlanması halinde asgari ücrette yüzde 40 - 50 oranında zam bekleniyor.

Yeni yılda beklenen zamlar ile birlikte asgari ücretin brüt 20.016 TL, net 17.013 TL ve günlük asgari ücretin ise 667 TL olacağı öngörülüyor. Asgari ücrete yüzde 49 oranında zam yapılması halinde 17.103 TL'ye yükselecek. Bu verilere göre, 2023 yılının başında 8.506 TL olan asgari ücret yeni yılda 17.013 TL'ye yükseltilerek, "Cumhuriyetin 100. yılında yüzde 100 zam" ifadeleriyle duyurulacak.

BAKAN ŞİMŞEK OLAYA EL ATACAK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in olaya el atmasıyla birlikte, bu oranların düşebileceği öngörülüyor. Ekonomik gerçekliğe yakın olan bakan, bu kapsamda oranı yüzde 45 ya da yüzde 40 seviyelerine kadar düşürebilir.

MSB duyurdu: Askerlik yerleri belli oldu! MSB duyurdu: Askerlik yerleri belli oldu!

Son olarak asgari ücret açıklamasında bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretliye müjdeli haberi vermişti. Enflasyona dikkat çeken Işıkhan, "Enflasyonun getirmiş olduğu yükü azaltmak hepimizin ortak görevidir" açıklamasını yaptı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.