Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, seçime yaklaşırken kritik açıklamalarda bulundu. Cumhur İttifakı ile ilgili mesaj veren Albayrak, “Yerli ve milli bir duruş sergileyen AK parti ve MHP’nin çok tarihi süreçlerde muazzam bir koordinasyonla yürüdüğünü görüyorum. Cumhur ittifakı Türkiye’nin bekaa ittifakıdır. Cumhur ittifakı şu son dönemde muazzam önemli” dedi. Albayrak, CNN Türk’teki “Seçime Doğru Özel” programında Demirören Medya Grup Başkanı, CNN Türk- Kanal D İcra Kurulu Başkanı Mehmet Soysal, Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Hande Fırat ve Posta Gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik’in sorularını cevapladı. Albayrak özetle şunları kaydetti:

- EN UCUZ GAZI ALIYORUZ: Söylemimizin de ötesinde tarihi bir projeyle karşı karşıya olduğumuzu milletimizin bilmesi gerekiyor. Enerji konusunda çok önemli bir coğrafyada bulunuyoruz ve çok önemli adımlar atıyoruz. TANAP cumhuriyet tarihinin en önemli projelerinden biri. Enerji portföyümüzde Azerbaycan’dan aldığımız gaz en ucuz gaz. 

- AGRESİF ENERJİ POLİTİKASI: İlk sondaj gemimiz, dünyanın en büyüklerinden biri, ikincisini de kısa zamanda ülkemize kazandıracağız. Onu da Karadeniz’e göndereceğiz. Agresif bir enerji politikası güdeceğiz derken bunu kast ediyorduk. 2018 itibariyle 81 ilimize de doğalgazı ulaştıracağız. Hatta önümüzdeki süreçte ilçe sayısını 100’e taşıyacağız. Alt yapımızı daha da arttıracağız. Doğalgaz gitmeyen ilimiz kalmayacak.

- BORLA NÜKLEER KOMŞU OLACAK: Borda önümüzde süreçte organize sanayi bölgelerinin dışında önemli merkezler inşa edeceğiz. Yerini belirledik ancak şu anda açıklamıyorum. Büyük merkezle beraber sanayi ile işbirliği yapılacak. Dünyadaki en gelişmiş örneği alacağız nükleerde de. İkisi de komşu olacak borla nükleer.

- TRAKYA’NI SEBEBİ ENERJİ TÜKETİMİ: 2023’de Akkuyu’nun ilk etabı devreye girecek. Üçüncünün yeri aşağı yukarı belli; büyük ihtimal Trakya Bölgesi olacak, nedeni de bu bölgenin çok fazla kullanımı var enerjide. Ancak bu bölgede üretim fazla yok. Hem kaynağında üreteceğiz, hem arz talep dengesi nedeniyle. 2018 yılında büyük bir ihtimalle detaylarını açıklayacağız.

- CUMHURBAŞKANLIĞI İLK TURDA TAMAM: Benim şahsi beklentim Cumhurbaşkanlığı seçimi ilk turda inşallah neticelenecek. Parlamento seçiminde de AK Parti hem oy, hem de vekil sayısı olarak çoğunluğu sağlayacak. Tabii burada halkı dinlemek çok önemli. Biz  uzun yıllardır bu şekilde çalışıyoruz. Sahada biz varız. Diğerleri sadece laf yetiştiriyor, sahada yoklar.

- GÜNEYDOĞU’DA DURUM: Resmi ben şöyle okuyorum. Hakkari dahil, Van Mardin toplumun resminde şunu gördüm. Son 15 senede 2 milyon fazla insan öldü Ortadoğu’da. Hepsi Müslüman. Bu operasyonun arkasında kim vardı? 15 Temmuz bu senaryoyla Türkiye’yi Suriye yapma planı mıydı? İşte toplumun bunu fark ettiğini gördüm. Son 15 senede sözde barış sürecini kullanarak genç nüfusun değerlerinden uzaklaştırmak için nasıl bir strateji gütmüş... Bunun farkında olan bir toplum var.

- BATI İLE İLİŞKİLER: Türkiye  her zaman dürüst oldu. Türkiye’de yeni bir süreç var. Bunun kabullenilmesi önemli. Türkiye artık eski Türkiye ile çok ayrışıyor. Her zaman işbirliğine açık ve dürüstüz. Karşı tarafta samimi olursa Türkiye Batı’nın en büyük müttefiğidir. Stratejik müttefikiz diyeceksiniz bizim sınır bölgelerimize her gün füze atılacak. Biz sizden savunma füze istiyoruz vermiyorsun. Başka taraftan alalım diyoruz ona da karşı çıkıyorsun.

- 24 HAZİRAN YENİ SİSTEMİN BAŞLAYACAĞI TARİHTİR: Terörle mücadelede Türkiye çok sağlam adımlarla bu işi bitirecek. Yeni sistemle birlikte icracı bir yapıya kavuşacak. Türkiye mevcut ve gelecekteki yeni projeleriyle daha aktif bir ekonomi kapasitesiyle daha da büyüyerek devam edecek. Türkiye tam bağımsızlık diye yıllardır konuştuğumuz süreci nihayete erdirecek. 24 haziran bu yeni sistemin başlayacağı tarihtir. Saha böyle söylüyor, dokunduğumuz vatandaşlarımız bunu söylüyor.

- CİDDİYE ALINMAYACAK MUHALEFET VAR: (Siyasetteki ‘bor’ polemiği) Ciddiye alınmayacak bir muhalefet var. Türkiye çok büyük adımlar atacak.

"MADEN GÜVENLİK KURULU'NU KURDUK"

- ÜÇ AYAKLI DENETLEME: Madenciliğin sondaj alt yapısı için çok yoğun bir seferberlik başlattık. Hem MTA hem özel sektörle yoğun bir çalışma başlattık. Ayrıca işçi sağlığı ve güvenliği konusunda da önemli adımlar atıyoruz. Bundan dolayı Maden Güvenlik Kurulu’nu kurduk ve önemsiyoruz. Çok yoğun bir denetim takvimi geliştiriyoruz. Üç ayaklı bir denetleme oluşturuyoruz maden ocaklarında.

- TÜRKİYE’SİZ DÜŞÜNÜYORSANIZ BUYRUN: Türkiye ekonomik olarak en büyük, en istikrarlı ülkelerinden biri değil, bölgesinin aynı zamanda en güvenilir ülkelerinden de biri. Her zaman kazan kazan ilişkisiyle yürümüş bir ülke. Türkiyesiz bir enerji projesinin bölgede kazanması mümkün değil. Türkiye’siz düşünüyorsanız yapmak istiyorsanız buyurun.

- YERLİ VE MİLLİ: PKK ve FETÖ terör örgütü mü? Evet. peki bu sadece bir siyasi partinin işi mi bir ulusun işi mi? Biz AK Parti ve devlet için temizlik sürecini başlattığımız da 15 Temmuz’a kadar seslerini çıkarmadılar. Bizim bu adamlarla küresel olarak mücadele etmemiz için yek vücut olmamız lazım. Peki kim yek vücut kim değil? Umulur ki 11 Eylül sonrasında ABD iktidarı ve muhalefetiyle hep beraber mücadele etti. Yerli ve milli olmak budur.

- SAĞLAM ALT YAPI İNŞA ETTİK: Türkiye sadece Doğu Akdeniz’de değil Karadeniz’de de sağlam alt yapı ile 2020’lerin Türkiye’sinde çok önemli güzel haberleri yaşayacak. Çünkü alt yapıyı çok sağlam inşa ettik.

'MHP İLE MUAZZAM KOORDİNASYON GÖRÜYORUM'

- BEKAA İTTİFAKI: Yerli ve milli bir duruş sergileyen AK parti ve MHP’nin çok tarihi süreçlerde muazzam bir koordinasyonla yürüdüğünü görüyorum. Öbür tarafa bakıyorum... Cumhur ittifakı Türkiye’nin bekaa ittifakıdır. Güven ve iş birliği koordinasyonu var. Cumhur ittifakı şu son dönemde muazzam önemli işlere imza attı. PKK ve FETÖ terör örgütü mü? Evet. peki bu sadece bir siyasi partinin işi mi bir ulusun işi mi? Biz AK Parti ve devlet için temizlik sürecini başlattığımız da 15 Temmuz’a kadar seslerini çıkarmadılar. Bizim bu adamlarla küresel olarak mücadele etmemiz için yek vücut olmamız lazım. 

'TERÖR BELASINI GÖMECEĞİZ'

- GAZETECİLERE TEK TEK BAKTIM: 100 küsür gazeteci tutuklu deniyor. Ben da merak ettim hepsine tek tek baktım. Gazetecilik mesleği ile alakalı değil, terör örgütü ve bağlantılı olduğu için, eleştiri ve köşe yazısı yazdığı için değil.

- İNKAR POLİTİKALARININ ÜZERİNE GİDİLDİ: Kuzey Irak Bölgesel Hükümeti ile ilgili ilişkiler konusunda bölge insanın bazı gerçekleri bilmesi lazım. Erdoğan liderliğinde red, inkar, asimilasyon politikalarının üzerine gidildi. Barzani ilişkilerinde de son 10 yılda büyük destek olmuştur Türkiye. Ama geçtiğimiz süreçte yaşananlar maalesef kırgınlıklar oluşturmuştur. Ancak bir hiç bir zaman onlara yanlış yapmadık. Kuzey Irak hükümeti özelinde benim gördüğüm, Türkiye’de kırgınlık yarattıklarının farkındalar. Ben zaman içinde bu kırgınlığı telafi edecek adımlar atacaklarını düşünüyorum. 

- TÜRKİYE SAHADA: Kandil konusunda gördüğüm resmi söyleyeyim size; operasyonel güç olarak Türkiye askeri sahada. Bu planları kararları adım adım uygulama cesareti sahada. Kandil, Sincar vs biz bunlara izin vermeyeceğiz. Nereye giderlerse gitsinler. Bundan sonra Mehmetçiğimiz  için dua edeceğiz. Hiç şehit vermeden bu terör belasını gömeceğiz.

Kaynak:Milliyet