Çinli yetkililerden korkutucu bir açıklama geldi ve uzmanlar ülkede 3 bine yakın kişiye bulaşan yeni koronavirüsün kuluçka döneminde, yani hastalarda hiçbir belirti ortaya çıkmadığı dönemde de insandan insana bulaştığını açıkladı. Korkulan oldu ve Çin'in en büyük ikinci kenti olan Pekin'den ölüm haberi geldi.Türkiye'den de zorunlu olmadıkça Çin'e seyahat etmemeleri konusunda vatandaşlara uyarı geldi. İşte koronavirüsüyle ilgili yaşanan son gelişmeler.

Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarına zorunlu olmadıkça Çin'e seyahat etmemelerini tavsiye etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Çin'in Hubey eyaletindeki Vuhan şehrinde zatürreye neden olan yeni koronavirüsün (2019-nCoV) ülke çapında kamu sağlığını tehdit eden boyuta ulaştığına dikkat çekildi.

Koronavirüs salgınıyla bağlantılı vaka sayısının artış eğiliminde olduğunun belirtildiği açıklamada, "Vatandaşlarımızın zorunlu olmadıkça Çin'e seyahat etmemeleri, Çin'e seyahat etmeleri halinde başta Hubey eyaleti olmak üzere vakaların yoğun olarak görüldüğü bölgelerden uzak durmaları önemle tavsiye olunur." ifadesi kullanıldı.

Çin'de ikamet eden ve Çin'in diğer bölgelerine seyahat etmek zorunda olan Türk vatandaşlarının, sağlık önlemlerine azami riayet etmelerinin vurgulandığı açıklamada, Türkiye'nin Pekin Büyükelçiliği, Hong Kong, Şangay ve Guangzhou Başkonsoloslukları ile Çin ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) açıklama ve uyarılarını yakından takip etmeleri istendi.

Açıklamada, Türk vatandaşlarının acil durumlarda 7 gün 24 saat Konsolosluk Çağrı Merkezi'ne 90 312 292 29 29, Pekin Büyükelçiliğine 86 152 01 30 94 12, Hong Kong Başkonsolosluğuna 85 296 17 07 22, Şangay Başkonsolosluğuna 86 159 21 03 69 31, Guangzhou Başkonsolosluğuna da 86 181 27 83 49 07 numaralarından ulaşabilecekleri anımsatıldı.

Çin'in başkenti Pekin'de yeni tip koronavirüsten ilk can kaybı yaşandı

Çin'in başkenti Pekin'de, ülkede hızla yayılan yeni tip koronavirüsü (2019-nCoV) salgınında bir kişi hayatını kaybetti.

Pekin Belediyesi Sağlık Komisyonundan yapılan açıklamaya göre, 8-15 Ocak tarihleri arasında Vuhan'da bulunan 50 yaşındaki bir kişiye başkente döndükten sonra 22 Ocak'ta 2019-nCoV teşhisi kondu.

Hastanın teşhis koyulduğu günden bugüne kadar giderek kötüleştiği, solunum kabiliyetinin zayıfladığı ve tedavilere cevap vermeyerek hayatını kaybettiği ifade edildi.

Diğer yandan Pekin'de koronavirüsten etkilenen kişi sayısı 80'e ulaştı. Bunların 14'ünün durumunun ciddi olduğu kaydedildi.

Bu arada "Ülke Geneli Yeni Tip Koronavirüs Salgını Anlık Gelişmeler" platformunun verilerine göre, (2019-nVoC) salgını nedeniyle ülke genelinde can kaybı 82'ye, virüsün bulaştığı kişi sayısı da 2 bin 844'e yükseldi.

Diğer yandan ulusal sağlık komisyonunun verilerine göre, virüsten etkilendiğinden şüphelenilenlerin sayısı 5 bin 794, enfeksiyonun bulaştığı kişilerle temas ettikleri gerekçesiyle müşahede altına alınanların sayısı da 30 bin 453 olarak açıklanmıştı.

Yeni tip koronavirüs ilk olarak 12 Aralık'ta Vuhan'da tespit edilmişti. Vuhan Belediyesi Sağlık Komisyonu, 31 Aralık'ta kentteki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı ile teması bulunan 27 kişide daha "gizemli hastalığın" görüldüğünü açıklamış ve pazarı kapatmıştı.

BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher'ın analizine göre, grip ise hasta olduğunuzu bilmeden insanlara bulaştırabileceğiniz türden bir virüs.

Yetkililer bu koronavirüsün domuz gribinde olduğu gibi küresel bir salgına dönüşme seviyesinden henüz uzakta olduğumuzu söylüyor. Fakat bu "belirti göstermeyen bulaştırıcılar" Çinli yetkililerin işini çok daha zorlaştıracak.

Hâlâ yanıt bulmamış önemli sorular var: Kuluçka evresindeki virüsü taşıyan insanlar ne oranda bulaştırıcı ve Çin dışına çıkmış hastalar bu virüsü gittikleri ülkelerde de bulaştırdılar mı?

Ve ayrıca Çin Sağlık Bakanı, bu virüsün bulaşıcılık özelliğinin nasıl artmakta olduğunu düşünüyor.

Çin'in Vuhan, bir hayalet kent görünümünde. Sokaklarda taksi de olmadığı için hastaları hastanelere gönüllü sürücüler taşıyor.

Uluslararası haber ajansına konuşan sürücü Yin Yu, "İnsanları hastaneye biz götürüp getiriyoruz, sonra da dezenfekte oluyoruz" dedi.

Bir diğer sürücü Zhang Lin ise "Biz iyiyiz. Birinin bu insanlara yardımcı olması gerekiyordu. Biz Wuhanlıyız ve siz gazeteciler bile bize yardım ederken bizim de kendi hemşerilerimize sahip çıkmamız lazım. Bu bizim görevimiz" dedi.

İnsanlar evlerinden çıkmak zorunda kalmamak için marketleri adeta yağmalıyor. Uluslararası haber ajansları, marketlerdeki boş rafların fotoğraflarını servis ediyor.

Amerikan Washington Post gazetesi, salgının boyutunun sanılandan çok daha büyük olduğunu ve Çinli sağlık çalışanlarının tuvalete gitmeye zamanları olmadığı için yetişkin bezleri kullandığını bildiriyor.

Habere göre, hastaneler kırılma noktasında; hatta aktarılana göre bir doktor görevi başında öldü. Çalışanlar tuvalete gitmeye zamanları olmadığından bazılarıysa koruyucu kıyafetlerini çıkarmak ve yırtılma ihtimalini yaşamak istemediklerinden dolayı bez kullanıyor.

Weibo'da paylaşımda bulunan Vuhanlı bir doktor “Başka bir koruyucu giysiye sahip olamayabileceğimizi biliyoruz ve hiçbir şeyi boşa harcayamayız" diye yazdı.

Vuhan, 11 milyonluk bir şehir ve virüsün merkez üssünün çevresindeki hastaneler salgınla başa çıkmak için büyük çaba sarf ediyor. Yeterli sayıda hastane, yatak, doktor, hemşire ve hatta lastik eldiven ve yüz maskesi gibi temel tıbbi malzeme yok.

Çin Hastalık Kontrol Merkezi, Vuhan'daki 15 hastane çalışanının hastaları tedavi ederken virüse yakalandığını belirtti. Washington Post'a göre, virüs bu çalışanlardan 14 tanesine sadece bir hastadan bulaştı.

Wuhan sokaklarında maskelerle yürüyen askeri sağlık ekibinin fotoğrafını ise, resmi haber ajansı Xinhua paylaştı.

Xinhua'nın haberine göre, askeri ekipler birçok hastanın yattığı Wuhan Jinyintan Hastanesi'nde görev yapıyor.

Sosyal medyada hastanelerin içindeki son durumu gösteren çarpıcı görüntüler paylaşılıyor. Hemşireler durumun vahimliğini gösteren videolar çekerek, sosyal paylaşım sitelerine yükleyerek dünyayı bilgilendiriyor.

Aslında salgına yakalanan kişi sayısının, yetkililerin açıkladığı resmi sayıodan katbekat fazla olduğu söyleniyor. Paylaşılan görüntüler ve bu haberleri destekler nitelikte.

Son olarak ölümcül virüsle ilgili Twitter'da paylaşılan bir video, salgının sıfır noktası olan Wuhan'da bir hastanede çekildi.

TÜRKİYE İÇİN RİSK VAR MI?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de herhangi bir koronavirüs riski bulunmadığını söyledi.

Koca, Çin'den gelebilecek riskli hastaların özel ambulansla karantinaya alınması için hazırlıkların yapıldığını da ifade etti ve "Dünya Sağlık Örgütü termal kamerayı Türkiye için önermiyor ama termal kamera dahil bütün hazırlıklarımızı yaptık" dedi.

Southern China Havayolları şirketi normal şartlarda Wuhan - İstanbul arasında Pazartesi, Çarşamba, Cuma olmak üzere haftada üç sefer düzenliyor. Ancak Wuhan'da uygulamaya konan seyahat sınırlamaları nedeniyle bu uçuşların gerçekleşmemesi bekleniyor.

UZMANLAR NE KADAR ENDİŞELİ?

Doktor Golding, "Şu an, daha fazla bilgi sahibi olana kadar, ne kadar endişelenmemiz gerektiğini söylemek zor" diyor ve ekliyor: "Kaynağını öğrenene kadar, bizde huzursuzluk yaratacak."

Profesör Ball, "İnsanlara ilk kez bulaşan herhangi bir virüs bizde endişe yaratmalı, çünkü bu virüsün ilk engeli aştığı anlamına geliyor" diyor:

"Bir insan hücresine bulaştığında ve çoğalmaya başladığında, daha kolay yaygınlaşacak ve daha tehlikeli bir hale gelecek mutasyona uğrayabilir. Virüse bu fırsatı vermek istemezsiniz."