Piyasalarda gözler Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararında. Uzmanlar Kahramanmaraş depreminin ardından Merkez Bankası'nın faizleri indirmesini bekliyor.

Merkez Bankası’nın (TCMB) şubat ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında Kahramanmaraş merkezli geniş bir coğrafyada yıkıma yol açan depremin ekonomiye etkilerini sınırlamak için politika faizinde indirime gitmesi bekleniyor.

TCMB geçtiğimiz yıl enflasyondaki yükselişe rağmen gerçekleştirdiği 500 baz puanlık son faiz indirim döngüsünü kasımda tamamlamış aralık ve ocakta yaptığı toplantılarda faizi yüzde 9’da sabit tutmuştu. İktidar bu dönemde, cari fazla odaklı kredi ve büyüme politikalarını öne çıkardı ve düşük faiz uyguladı.

DEPREMİN ARDINDAN KUVVETLENDİ

Bu ay ise faiz indirim beklentileri, 11 ili etkileyen ve 42 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği depremlerden sonra kuvvetlendi. Öncesinde faizlerin seçimlere kadar sabit tutulması bekleniyordu.

Muhalefet ekonomide daha alışılmış politikaları benimserken iktidar ise düşük faiz ile cari açık odaklı alışılagelmedik bir politika izliyor. Deprem öncesinde piyasalar bu kapsamda seçime kadar politikalarda belirgin değişim beklemiyordu.

TCMB faiz kararı bugün saat 14.00'te açıklanacak. Uzmanların katıldığı anketlerdeki beklentiler ise şöyle:

AA FİNANS ANKETİ

AA Finans’ın anketine katılan ekonomistlerin çoğu, TCMB’nin perşembe günkü toplantısında politika faizini indirmesini bekliyor.

AA Finans’ın, bugün gerçekleştirilecek PPK toplantısına yönelik beklenti anketi, 17 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin çoğu politika faizinin yüzde 8’e indirilmesini bekliyor.

Ekonomistlerden 10’u mevcutta yüzde 9 düzeyinde bulunan politika faizinin 100 baz puan düşürüleceği yönünde görüş bildirirken, 1’i bu indirimin 150 baz puan olacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerden 6’sı ise politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor.

REUTERS ANKETİ

Reuters anketine katılan 17 ekonomistin tahminlerinin medyanı TCMB’nin bu ay politika faizini 50 baz puan indirerek yüzde 8,50 seviyesine çekeceğini gösteriyor. Ankete katılan sekiz kurum politika faizinin sabit tutulacağını dokuz kurum ise yeni indirimlerin başlayacağını tahmin etti.

Ankete katılan kurumlardan yedi tanesi politika faizinde 100 baz puan indirim beklerken birer kurum ise 50 ve 200 baz puanlık indirim öngörüyor. Sekiz kurum ise TCMB’nin politika faizini sabit bırakmasını bekliyor.

Anketteki 2023 yılsonuna yönelik faiz tahmini sorusuna verilen cevapların medyanı ise TCMB’nin politika faizini yüzde 14,5 seviyesine yükselteceğine işaret ediyor. Yılsonu tahminleri arada ekonomi politikalarında köklü değişimler getirebilecek seçim nedeniyle yüzde 6 ila yüzde 45 arasında geniş bir bantta yer alıyor.

FOREKSHABER ANKETİ

ForeksHaber anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin 50 baz puan indirim ile yüzde 8,50 seviyesine çekileceği yönünde oluştu.

Ankete katılan 16 ekonomistin 8’i faizin değiştirilmeyeceğini öngörürken, 7 ekonomist faizin 100 baz puan indirim ile yüzde 8 seviyesine, 1 ekonomist ise 150 baz puan indirim ile yüzde 7,50 seviyesine çekileceği tahmininde bulundu.

Ankette, 2023 yıl sonuna ilişkin görüş veren 4 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 14 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 35, en düşük beklenti ise yüzde 9 oldu. Geçen ayki ankette medyan tahmin yüzde 22,50 seviyesinde oluşmuş, tahmin aralığı ise yüzde 30 ila yüzde 7 bandında gerçekleşmişti.

Değişiklik beklemeyen ekonomistlerden ilk faiz değişikliğinin zamanına yönelik soruya yanıt veren 1 ekonomist temmuz ayı tahmininde bulundu.

BLOOMBERG ANKETİ

Ankete göre faizin 100 baz puan indirimle yüzde 8 seviyesine inmesi bekleniyor. En düşük beklenti faizin 200 baz puan indirimle yüzde 7'ye düşürüleceği yönünde olurken, ankete katılan kurumlardan 6'sı faiz değişikliğine gidilmesini beklemiyor.

Ankete katılan kurumlardan 8 tanesi yıl sonuna dair beklenti paylaştı. Tahminler, 2023 yıl sonunda faizin yüzde 15,5 seviyesinde gerçekleşeceğine işaret ediyor. Ocak ayında yıl sonu için medyan beklenti yüzde 23,3 seviyesindeydi.

En düşük beklentiyi veren kurum yüzde 5, en yüksek beklentiyi veren kurum yüzde 40 tahminini paylaştı.

BARCLAYS, JP MORGAN ve MORGAN STANLEY

Barclays bir araştırma notunda Türkiye’de meydana gelen depremin ekonomik ve siyasi etkilerine dikkat çekti ve yine de baz senaryo olarak TCMB’nin politika faizini sabit tutmasını beklediklerini belirtti.

Notta, “Baz senaryo olarak 2023’ün birinci yarısında faizlerde değişiklik beklemiyoruz fakat bir önceki TCMB açıklamasındaki güvercin sinyaller ve deprem kaynaklı beklenen ekonomik yavaşlama tahminimizdeki aşağı yönlü riskleri arttırıyor” ifadeleri yer aldı.

JPMorgan ise deprem sonrası 100 baz puan yeni indirim öngördü. Morgan Stanley ekonomistleri de Merkez Bankası’nın bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında 100 baz puan faiz indirimine gitmesini bekliyor.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.