TÜİK'in açıkladığı ekim ayı TÜFE rakamına göre 5 aylık enflasyon rakamı, toplu sözleşme zammını aştı ve böylece memura en az yüzde 15,11, SGK ve Bağ-Kur emeklisine de yüzde 14,04 zam doğdu.

ARALIK ENFLASYON VERİSİ BEKLENİYOR

Bu oranın dışında yıl bitimine kadar 1 kez daha aylık enflasyon oranı açıklanacak. Ve bu açıklanan tüm aylık enflasyon rakamları birleşerek, birçok kriterin yeniden belirlenmesinde rol oynayacak.

REFAH PAYI GELİYOR

Yılbaşına yaklaştıkça memur maaşı ve emekli aylıklarının hesaplamaları ile birlikte emekliye ve memura zam pazarlığı da başladı. Emekli ve çalışanları enflasyona ezdirmemek için çalışma başlatan hükümet, yüzde 5 ila 10 arası refah payı verilmesini gündeme aldı. Böylelikle en düşük emekli maaşı da yükselmiş olacak.Bu rakamın asgari ücret düzeyine çıkartılmasına Çalışma Bakanlığı'nın "Ücret dengesizliği olur. Kısa süreler prim yatırıp emekli olan ile uzun yıllar yatıran arasında fark kalmaz. Örneğin 1.500 gün prim yatıran kişi 10 bin gün prim yatıran ile aynı parayı olacak. Bu da adil değil." diye karşı çıktığı bildirildi.

EN DÜŞÜK MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİ MAAŞI?

Temmuz ayı itibarıyla aile yardımı ödeneği dahil en düşük memur maaşı 9 bin 109 liraya, en düşük memur emekli aylığı 6 bin 77 liraya çıkmıştı.

6 aylık enflasyon farkına göre en düşük memur maaşı 11 bin liraya dayanacak ve en düşük memur emeklisi ise 7 bin 223 lira olacak.

EN DÜŞÜK SSK, BAĞ-KUR EMEKLİSİ MAAŞI NE OLACAK?

SSK emeklisi (2000 öncesi): 4 bin 687 liradan 5 bin 524 liraya çıkacak

SSK emeklisi (2000 sonrası): 2 bin 906 liradan 3 bin 425 liraya çıkacak

Bağ-Kur esnaf emeklisi: 4 bin 197 liradan 4 bin 947 liraya çıkacak

Bağ-Kur tarım emeklisi: 3 bin 335 liradan 3 bin 931 liraya çıkacak

En düşük emekli maaşının asgari ücret düzeyine çıkartılması teklif edildi

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.