Samsun'da hayat pahalılığı ve yüksek kira fiyatları, kamu çalışanlarını zor durumda bıraktı. BES Şube Başkanı Yılmaz Tuluk ve Kamu-Sen İl Temsilcisi Ahmet Keskin, Samsun'da kamu çalışanlarının Anadolu'ya göç için tayin istediğini açıkladı.

DAİRE BULMAK ÇOK ZOR

Büro Emekçileri Sendikası(BES) Samsun Şube Başkanı Tuluk, Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, "Atakum Cağaloğlu'nda denize doğru binalarda kiralık daire bulmak çok zor. Ortalama kiralar 6 bin ile 8 bin arasında. Canik ilçesinde kiralar 5 bin ile 7 bin lira arasında. İlkadım'da 6 bin ile 7 bin lira arasında. Ev kiraları çok yüksek. Eşi çalışmayan memurlar, tayin için kiraların daha uygun olduğu Anadolu'ya göç için tayin istiyor. Eşi çalışmayan tek maaşlı, iki çocuklu bir memur, eğitim, ulaşım, mutfak ve temel giderleri için, yoksulluk sınırı olan 21 bin TL maaş alması gerekiyor. Şuna bazı memurlar akrabaları ile birlikte oturmaya başladılar. Yine evli olmayan memurlar, tek ev tutarak kirayı birlikte ödüyor. Bafra'dan Samsun'a gelen memur arkadaşlar, tekrar ilçelere dönmek istiyor. Aslında bütün memurlar büyükşehirden kaçıp kirası düşük olan ilçelere gitmek istiyorlar." dedi.

MAAŞ MASRAFLARA GİDİYOR

Kamu-Sen İl Temsilcisi Keskin de hayat pahalılığı ve fahiş kira artışları nedeniyle kamu çalışanlarının tayin isteyerek küçük yerleşim yerlerine gitmek istediğini belirtti. Keskin, en düşük memur maaşının 8 bin 700 TL olduğunu hatırlatarak, ev kiralarının ise 5-6 bin TL'ye kadar yükseldiğine dikkati çekti. Keskin, yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

"Kamu çalışanları sabit gelirli. Günün şartlarına yani enflasyona göre maaşlar çok düşük. Hayat pahalılığı iliklerimize kadar işledi. Kamu çalışanları bu nedenle büyükşehirlerden, kiraların daha uygun olduğu il ve ilçelere kaçmak için tayin istiyor. Maaşlar enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında buhar oldu. Sadece memur değil, kimse geçinemiyor. Ortalama 8 bin 700 lira maaş alan bir memur, ev kirasına 4-5-6 bin TL veriyor. Ailesi varsa, okul, mutfak, elektrik ve doğalgaz masrafları ile zaten aldığı maaş gidiyor. Bu şartlarda nasıl geçinilecek. Bu nedenle memurlar ev kiralarının daha uygun olduğu şehirlere ve ilçelere gidebilmek için tayin istiyorlar."

Haydar ÖZTÜRK

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.