MÜSİLAJ YÜZEYDE GÖRÜLMEYE BAŞLADI

Marmara Denizi'nde nisan ayından itibaren yoğun şekilde su altında gözlemlenen müsilaj artık yüzeyde görülür hale geldi. Deniz suyu sıcaklıklarının artması, kirlilik ve kuraklık gibi etkenler müsilaj oluşumundaki riskin artmasına neden olurken uzmanlar, güney sahilleri başta olmak üzere her geçen gün daha fazla noktada görülmeye başlanan müsilaj için haziran ayının kritik olduğu ve müsilajın bu aydan itibaren yoğunlaşacağı uyarısında bulunmuştu.

MÜSİLAJ 2021 SEVİYESİNE ULAŞABİLİR

Salihoğlu, Marmara Denizi'nde müsilajı 6 hafta önce gözlemlediklerini ve o dönem Karadeniz'den boğaz yoluyla giren suyun şiddetine bağlı olarak bunun yüzeyde görülebileceği yönünde öngörülerde bulunduklarını aktardı.

KARADENİZ’DEN SU GELMEZSE RİSK ARTACAK

Salihoğlu, "Maalesef bugün, daha önce öngördüğümüz durumları art arda yaşıyoruz. Hava olaylarını kestirmek çok kolay olmasa da müsilajı ve oksijen azlığını oluşturacak faktörler geçerliliğini koruyor. Müsilajın 2021'de o seviyeye ulaşmasının ana sebeplerinden biri yine üst sudaki değişimdeki azlıktı ve eğer Karadeniz suyundaki girdiler bu mevsimde artmazsa o yoğunlukta müsilajı yine görebiliriz..." dedi.

RÜZGAR ETKİSİYLE AZALMA OLMUŞTU

Salihoğlu, yaklaşık 15 gün önce yüzeyde yoğun olarak müsilaj görüldüğünü, sonrasında ise rüzgarın şiddeti ve dalgaların müsilajı parçalamasıyla azalma yaşandığını anlattı.

YENİDEN GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

Son günlerde tekrar yüzeyde müsilaj görülmeye başlandığını bildiren Salihoğlu, şöyle devam etti:
"Bizim buradaki en büyük endişemiz kurak koşullar. Bu koşullar yüzünden Marmara'nın yüzey suyundaki değişim düşük kalacaktır..."

KİRLİLİK BASKISI GÜNEY SAHİLLERDE YOĞUNLAŞIYOR

Müsilajın Marmara'nın güney sahillerinde yüzeyde daha çok görüldüğüne dikkati çeken Salihoğlu, özellikle güney sahillerdeki körfezlerde kirliliğin daha fazla hapsolduğunu, fazla bir deniz akıntısı olmadığı için buradaki sahillerin Susurluk Havzası'ndan giren yoğun kirliliğin baskısı altında bulunduğunu belirtti.

KARADENİZ'DEN GELEN SU TEMİZLİYOR

Boğazdan giren suyun, Marmara'nın üst tarafını hareketlendirdiğine işaret eden Salihoğlu, "Her ne kadar 'Karadeniz kirlilik getiriyor' dense de şu anda Karadeniz'den gelen suyun kirlilik yükü Marmara'dan daha az olduğu için o gelen su esasında bir yerde Marmara'nın yüzeyini temizliyor diyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

MÜSİLAJIN EKSTRA ÇARPAN ETKİSİ VAR

Prof. Dr. Barış Salihoğlu, şu bilgileri paylaştı:
"Denizdeki kirlilik durumu, denizdeki oksijen azlığı durumu aynen devam ediyor. Ama müsilaj oluştuğu zaman ekosistem için kritik olan canların üstünü kaplayabiliyor..."

Gözler Temmuz'da: Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?
Gözler Temmuz'da: Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?
İçeriği Görüntüle

MÜSİLAJ EGE’YE DE ULAŞABİLİR

Marmara Denizi'nde müsilaj yoğunlaştıkça Çanakkale Boğazı'ndan da çıkışının artacağına ve o bölgeyi de etkileyeceğine, bunun 2021 yılında da yaşandığına değinen Salihoğlu, Ege'nin daha oksijenli bir suya sahip olması nedeniyle müsilajın hızla parçalanarak burada kaybolacağını, Marmara'daki kadar hasar bırakmayacağını kaydetti.

ANA KAYNAK KİRLİLİK

Salihoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Boğazdan giren sudan bahsediyoruz, 'kuraklık' diyoruz, 'iklim değişikliği' diyoruz ama şunu unutmayalım; bunun ana kaynağı kirlilik..."

Kaynak: AA