Tokat İl Emniyet Müdürlüğü polis lokalinde ‘Muharrem Ayı Oruç Açma’ etkinliği 150 Alevi kanaat önderinin katılımıyla yapıldı.

Tokat İl Emniyet Müdürlüğü tarafından var olan birlik ve bütünlüğün devamı, toplumsal dayanışmanın artırılması, barış ve kardeşlik duygularının pekiştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ‘Kanaat Önderleri ile Buluşma’ projesi kapsamında polis lokalinde ‘Muharrem Ayı Oruç Açma’ etkinliği düzenlendi. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen başta olmak üzere kent protokolünün katıldığı yemeğe 150 Alevi kanaat önderi katıldı. Oruçlar açıldıktan sonra dua okundu. Yemekte konuşma yapan Hubyar Ocağı Dedesi Mustafa Temel, Alevi inanç sistemi ve İslam’ın içerisinde kalarak öz ve öz Türk olduklarını belirterek, “Vatanımız Türkiye’dir. Bayrağımız ay yıldızlı Türk bayrağıdır. Bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız diyenler canlar, 12 imamlar aşkına üzerimize farz olan yassı muharrem orucu tutan şükretme anlamında aşure kaynatacak canlarımıza, halkımıza, milletimize ve bugün burada biraya gelmeye vesile olan hoşgörü ile gönülleri mübarek iftar sofrasında birleştiren emeğe geçenlere şükranlarımızı arz ediyorum” dedi.

Tokat Valisi Mustafa Taşkesen ise acılarının ortak olduğunu ifade ederek, "Çünkü Hz. Ali efendimizin deyişi ile 'insanlar ya Müslümanlık'ta kardeştir ya da insanlıkta kardeştir'. Yani her türlü kardeşlik var. Onun içinde yetmiş iki buçuk millete aynı nazarda bu inancın temelinde var. Dertlerimizde kederlerimizde bir arada olacağız ki Kerbelalar yaşanmasın. O fitne ateşi çok şükür ki hemen hemen hiç yanmamış. Yansa bile gerek Alevi, gerek suni kardeşlerimiz bağırlarında o ateşi söndürmek suretiyle bir Çorum, Maraş, Sivas gibi fitnelere Kerbelalara sebep olmamışlar. Ben de o açından kendimi bu vilayetin valisi olarak şanslı addediyorum” diye konuştu.

İl Emniyet Müdürü Osman Balcı ise yazılı açıklamasında Hacı Bektaşi Veli’nin ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım’ sözünden yola çıktıklarını ve bu toprakların yüzyılları boyu medeniyetlerin buluşma ve kaynaşma noktası olduğunu kaydetti.