TRABZON (AA) - AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi, "Son dönemlerde Ankara'da, Paris'te ve doğuda yaşanan terör olaylarından karşılıklı olarak derin üzüntüler duyuyoruz. Bu durum karşımızda bulunan ortak tehdide karşı bizi birleştiren unsur oluyor" dedi.

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz'ü ziyaret eden Manservisi, karşılıklı diyaloğun problemlerin çözümündeki önemine vurgu yaptı. 

Genişleme sürecinin yavaşlamaya girdiği dönemler olduğunu dile getiren Manservisi, "Fakat her iki tarafın da yaşamış olduğu zorluklar, bu yavaşlayan ilişkilere ivme kazandırmış ve bizi birbirimize yaklaştırmıştır" ifadesini kullandı.

Son dönemlerdeki terör olaylarına da değinen Manservisi, "Ankara'da, Paris'te ve doğuda yaşanan terör olaylarından karşılıklı olarak derin üzüntüler duyuyoruz. Bu durum karşımızda bulunan ortak tehdide karşı bizi birleştiren unsur oluyor" diye konuştu.

Manservisi, ülkelerindeki savaştan kaçanların, insan onuruna yakışır şekilde muameleyi hak ettiklerini vurgulayarak, "Türkiye bunu fazlasıyla yapıyor. Sizden daha az olmasına rağmen biz de birçok şey yapıyoruz, onları korumak ve bu sorunun çözümüne katkı sağlamak istiyoruz" dedi.

- "Delegasyonun, ülkemizin AB sürecinde önemli bir fonksiyonu var"

Vali Öz ise Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinin uzun bir yolculuk olduğuna işaret ederek, son yıllarda bu yolda önemli mesafeler kat edildiğini söyledi. 

Dünyada ve bölgede yaşananların, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin ne kadar önemli olduğunu ve ortak hareket etmenin gerekliliğini ortaya koyduğunu dile getiren Öz, "Paris'te, Ankara'da ve Güneydoğu bölgemizde yaşanan terör saldırıları, küresel tehlikeyi ve bu alandaki işbirliğinin gerekliliğini ortaya koydu" diye konuştu.

Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinde, zaman zaman belli fasıllar açılsa da kamuoyunun beklentisinin bu sürecin bir an önce sonuçlanması yönünde olduğunu vurgulayan Öz, "Türkiye Delegasyonunun, ülkemizin AB sürecinde önemli bir fonksiyonu olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca mali yardımlar ve proje uygulamaları açısından da önemli rolleri var" ifadesini kullandı. 

Konuşmaların ardından Vali Öz, ziyaretin anısına Manservisi'ye telkariden gemi maketi hediye etti.