İran’ın Doğu Azerbaycan Eyaleti Ekonomik İşlerden Sorumlu Vali Yardımcısı Dr. Farrokh Masjedi başkanlığında bir heyet, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası’nı (ETSO) ziyaret etti.
ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik ve Başkan Vekili Hasan Akal tarafından karşılanan heyet daha sonra Erzurum Vali Yardımcısı Özgür Arslan ve işadamlarının katıldığı toplantıya iştirak etti. ETSO Yönetim Kurulu Salonu’nda gerçekleştirilen toplantının açış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Özgür Arslan, geçen yıl Doğu Azerbaycan’dan gelen İran heyetiyle Erzurum’da bir dizi toplantı düzenlendiğini belirterek, toplantının ardından bir sonuç bildirgesi yayımlandığını hatırlattı. Daha önceki toplantıda özellikle Doğu Azerbaycan eyaletindeki Aras Serbest Bölgesi kanalıyla yapılabilecek ticaret üzerinde durulduğunu ancak bu ticaretin henüz istenilen seviyeye ulaşmadığını ifade eden Vali Yardımcısı Arslan, Erzurum ve Tebriz’deki iş adamlarının karşılıklı daha fazla iş ziyaretleri yaparak bu ticaret hacmini artırabileceklerini vurguladı.
İran heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik de, İran ile Türkiye arasında her geçen yıl artan bir ticaret hacmi olduğunu ve 2012 yılında 21 milyar doları aştığını kaydederek, Doğu Azerbaycan Eyaleti ile Erzurum arasındaki ticari ilişkilerin de aynı paralelde büyümesini ve gelişmesini arzu ettiklerini söyledi. 2012 yılında Erzurum-İran arasında 2 milyon 800 bin dolar civarında bir ticaret hacmi olduğunu bunun daha fazla artmasının her iki ülkenin yararına olacağını belirten Başkan Yücelik, coğrafi konumu, ticaret ve turizm potansiyelleri dikkate alındığında Erzurum’un İran için, İran’ın da Erzurum için önemli birer cazibe merkezi olabileceğine dikkati çekti.
Toplantıda daha sonra, Aras Serbest Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Sadegh Najafi ile Türk-İran Ortak Ticaret Konseyi Başkanı Reza Kami ve toplantıya iştirak eden İranlı işadamları iki bölge arasındaki ticaret hacminin artması için ülkelerindeki yatırım fırsatlarıyla ilgili bilgi verdiler. İran heyeti ayrıca, Erzurumlu işadamlarını 6-7 Haziran tarihleri arasında Tebriz’de düzenlenecek yatırım fırsatları toplantısına davet etti.
Toplantı sonunda Doğu Azerbaycan Eyaleti Ekonomik İşlerden Sorumlu Vali Yardımcısı Dr. Farrokh Masjedi Başkan Yücelik’e ziyaretin anısına el dokuması bir halı tablo, Başkan Yücelik de, Dr. Farrokh Masjedi ve heyet üyelerine birer Oltu taşı tespih hediye etti.