Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, palmiyeleri yok eden kırmızı palmiye böceğinin dış ülkelerden getirilen palmiyelerden kaynaklandığını belirterek, "Hain terör örgütü palmiye böceği ile mücadelemiz, onlar yok olana kadar sürecek" dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ’Kırmızı Palmiye Böceği ile Mücadele’ konulu panel düzenlendi. Bir otelde düzenlenen panelde, Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Uzmanlarından Deda Büyüköztürk konuşmacı olarak yer aldı.

Etkinliğin açılışında konuşan Mersin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mevlüt Göksu, "Kırmızı böceği izleme eğitim programı Mersin Büyükşehir Belediyemiz ve bakanlığımızın ortaklaşa yürütmüş olduğu bir projedir. 3 yıl boyunca uygulanacaktır. Bunu 61 noktada uygulayacağız. İlimizde bulunan ve turizm açısından da önemli olan palmiyeler, palmiye böcekleri tarafından yok ediliyor. Bu böceğe karşı mücadele için bugün çalıştay başlattık" diye konuştu.

"Palmiyeler 13 yıldır tehdit altında"

Palmiyelerin, Mersin’in sembol değerlerinden biri olduğunu söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise palmiyelerin 13 yıldır kırmızı böceğin tehdidi altında olduğunu belirtti. Söz konusu böceğin Türkiye’de ilk kez 2005 yılında Mersin’de tespit edildiğini kaydeden Kocamaz, " Adana, Antalya, Muğla, İzmir ve İstanbul illerinde varlığı bilinen bu zararlı, musallat olduğu ağaçları kısa sürede kurutmaktadır. Büyükşehir Belediyesi olarak önleyici herhangi bir ruhsatlı ilacı bulunmayan bu böcek ile ilgili pek çok yöntemle mücadele ediyoruz. Ağaç başına 150 litre ilaçlı su ile tüm ağacı ve özellikle yapraklarını iyice ıslatarak koruyucu tedavi uyguluyoruz. İlaçlı tedaviyi ağaçların etrafına açtığımız çukurlara ilaçlı su doldurarak veya ağaç gövdesine matkapla açılan deliklerden gövdeye ilaç enjekte ederek uyguluyoruz. Yeni bulaşmaları engellemek amacıyla bu uygulamaları 25-30 gün arasında tekrarlıyoruz. Elektronik manyetik dalgalar ile ağacın zarar gören bölgesine dalgalar vererek, larvaları etkisiz hale getirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Dışarıdan getirilen palmiyeler sebep oldu"

Kırmızı palmiye böceğinin Türkiye’ye gelmesindeki en büyük faktörün dış ülkelerden getirilen palmiyeler olduğunu vurgulayan Kocamaz, "Tabi ki bu palmiye böceklerinin ülkemize musallat olmasının en büyük nedeni, özellikle Antalya bölgesinde yapılan büyük otellerin bahçesine palmiye ağacı dikmek için Afrika’dan, Mısır’dan ve değişik bölgelerden böcekleriyle beraber getirilmiş bu palmiye ağaçlarıdır. Ben Tarsus’ta görev yaptığım dönemde, palmiyelerin tamamını tescillemiştik. Tarsus’dan dışarıya palmiye çıkarılmasını yasaklamıştık. Kendi palmiyemizi kendimiz üretiyorduk. Fakat Adana ve Mersin Büyükşehir Belediyelerimizin yaptığı Mısır’dan palmiye getirme olayı bu bölgeyi perişan etti. Pamiyelerimiz yok olmasını sağlayan ’hain terör örgütü olarak’ niteleyeceğimiz kırmızı palmiye mücadelemiz, onlar yok oluncaya kadar sürecek" şeklinde konuştu.

"Bu böcek türünü yok etmek zorundayız"

Uzman Deda Büyüköztürk de böceklerin ’phoenix’ bulunan palmiyelere gittiğini belirterek, "Bizler öncelikle bu palmiyelerimizi koruma altına almalıyız. Phoenix olan palmiyelerimiz tamamen tükendikten sonra diğer palmiyelere geçen bu zararlılar tamamen yok olmadıkça ağaçlarımız hep tehdit altında olacak. Bu böcek türü pamiyelerin bulunduğu her yerde yaşayabiliyor. Bizler kararlı ve koordine bir şekilde mücadelemizi sürdürürsek bu zararlının yok olmasını sağlayabiliriz" dedi.