PAP haber ajansına göre, Kaczynski ve eşinin cesedi, Krakow'da Polonya  krallarının ve yazarlarının bulunduğu Wawel Katedrali'ndeki mezardan çıkarıldı.



Kaczynski çiftinin kızı Jaroslaw ve Marta Kaczynska ile uzmanlar,  mezardan çıkarma işlemi sırasında katedralde hazır bulunurken, basın  mensuplarının görüntü almasına izin verilmedi.
Çıkarılan cesetler, cenaze arabasına konularak bilgisayarlı tomografi  ve DNA testleri dahil tetkiklerden geçirilmek üzere Krakow'daki Jagiellonian  Üniversitesine götürüldü.
Savcılar, 2017'nin sonuna kadar 83 cesedin çıkarılarak benzer şekilde  inceleneceğini açıkladı.



RUSYA'YA SUÇLAMA
Polonya Savunma Bakanı Antoni Macierewicz, 2010 yılında Kaczynski ile  95 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasıyla ilgili Rusya’yı suçlamıştı.
Uçağın pilotlarının yeni kayıtlarına ulaştıklarını belirten  Macierewicz, "Moskova yönetimi uçağın özellikle Smolensk’te düşmesi için çaba  sarf etti. Bizde bunun kanıtları var." değerlendirmesinde bulunmuştu.
Bakan Macierewicz, soruşturma komisyonunun gizlediği bilgilerin ve  komisyon üyelerinin itiraflarının da ellerinde olduğunu ileri sürmüştü.

Eski Polonya Devlet Başkanı Kaczynski'yi taşıyan Tupolev 154 tipi  uçak, 10 Nisan 2010'da Rusya’nın Smolensk Havaalanı'na inerken ormanlık alana  düşmüş, kazada 95 kişi yaşamını yitirmişti.
Polonya, kazaya yoğun sisin yanı sıra Polonyalı pilotlar ile Rus hava  trafik kontrolörlerinin hatasının neden olduğunu açıklamıştı. Rusya’nın uçağın  enkazını iade etmemesi, iki ülke arasındaki ilişkilerde gerilimin yükselmesine  yol açmıştı.