İstanbul, 17 Ağustos () - Türkiye genelinde işsizliğin yarım puan artarak yüzde 9.3 düzeyine çıktığı Nisan-Mayıs-Haziran döneminde tarım dışı işsizlik de 0.7 puanlık artış ile yüzde 11.4'e çıkarak, genel işsizlikten daha hızlı yükseldi.

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ile Yrd. Doç. Dr. Gökçe Uysal ve Araştırma Görevlisi Mine Durmaz'ın, Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine dayanarak hazırladığı “Tarım dışı işsizlikte artış başladı” başlıklı notu yayınlandı.

Notta, Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım dışı işsizlik, Mayıs 2015 döneminde bir önceki döneme kıyasla yüzde 0.3 puan artarak yüzde12.3'e yükseldiğine de işaret edilerek, "Haziran 2015 dönemi için Betam tahmin modeli mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının 0.1 artarak yüzde 12.4 olacağı tahmin ediliyor" denildi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış aylık verilerin tarım dışı istihdamda 90 binlik bir artış kaydedilmesine rağmen işgücündeki artışın 184 bine yükseldiğini, böylelikle işsiz sayısının 94 bin arttığını ortaya koyduğu vurgulandı ve  "Bu dönemde istihdam sanayide 78 bin, hizmetlerde 50 bin artarken inşaatta 37 bin düştü. Betam'ın kullandığı işsizlik modeli, mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizliğin artmaya devam edeceğini" gösterdiği belirtildi.

Notta, "Haziran 2015'teki seçimlerden beri süregelen belirsizliğin firmaların istihdam kararlarını olumsuz etkileyeceği ve siyasi görünümün yapısal reformlar için uygun olmadığı göz önünde bulundurulduğunda işsizliğin önümüzdeki dönemlerde artması bekleniyor" görüşüne yer verildi.