Elazığ Belediyesi’nin şehrin kültürüne katkı sağlamak adına düzenlediği ‘Şehir konuşmaları’ programı kapsamında ‘Yeni Türkiye, Yeni Anayasa’ konulu konferans gerçekleştirildi.
Elazığ Belediye Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen, eski Trabzon Milletvekili Av. Şeref Malkoç’un konuşmacı olarak yer aldığı konferansa Elazığ Belediye Başkanı Mücahit Yanılmaz, AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, Başkan Yardımcıları, AK Parti İl Başkanı Nusret Çoban, milletvekili adayları ve bazı Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.
Konferansta konuşan eski Trabzon Milletvekili Av. Şeref Malkoç, Türkiye bölgesel ve onunda ötesinde bir kürsel güç olma yolunda emin adımlarla kararlı bir şekilde yürüdüğünü belirterek, ”Öncü ve lider bir ülke inşa etmeye çalışıyor. Son iki yüz yıldan beri İslam alemi çöküntü içerisindedir. Batı medeniyeti karşısında zayıf düşmüş durumda ama her şeye rağmen özelikle son 20-25 yılda İslam aleminde bir kendine geliş, bir uyanış, bir dirilişin emarelerini görüyoruz. Bunun en açık en somut örneği, Türkiye’dir" dedi.
Bazen insanoğlunun yaşadıklarını çabuk unuttuğunu belirten Malkoç, bazen de içinde bulunduğu nimeti yeteri kadar idrak edemeyebileceğini dile getirdi. Malkoç, "Özellikle Türkiye’de 2003’ten sonra 2014’e kadar olan süreçte bir değişim süreci oldu. Bu değişim süreci 2014 yılının 10 Ağustos’unda Cumhurbaşkanlığı sonuçlarıyla birlikte artık değişim süreci dönüşüme doğru evrildi. 2023’e doğru gidiyor bu süreç. Bu dönüşüm sürecinde eğer bizler yeni Türkiye davasına gönül vermiş olan insanlar, gereği kadar kararlılıkla bu düşüncenin arkasında durursak, yapılması gerekeni yaparsak, buna gereği gibi inanırsak Türkiye’nin yeni Türkiye yolunda hızı artacaktır” diye konuştu.
"ANAYASANIN RUHU KARARMIŞ"
Yeni Türkiye’ye giden yolun 2007 seçimlerindeki virajdan geçerek bu günlere geldiğine değinen Av. Şeref Malkoç, 1982 anayasasında 30 küsur defa değişiklik yapıldığını söyledi. Malkoç, "Bu kötü bir insana estetik ameliyat yapmaya benziyor. Bu anayasanın ruhu kararmış, onun için estetik ameliyatla değil bunu kökten değiştirmek gerekir. 2007 seçimleri o açıdan bir fırsattı. Türkiye’de, odalar borsalar birliğinden, at arabacıları deneğine varıncaya kadar berberler odasından, lokantacılar odasına varıncaya kadar 2011 seçimlerinden sonra Sayın Cemil Çiçek’in meclis başkanlığı döneminde herkes anayasa hazırladı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin arşivi anayasayla dolu. 2011’den sonra sayın Cumhurbaşkanımız, başbakanken dedi ki, ’Yeni anayasa yapalım’. Ortak komisyon kuruldu. Ancak uzlaşma yine olmadı. Şimdi cumhurbaşkanımız alanlara çıktı. Neden çıkıyor peki. Diyor ki, bu anayasa ile Türkiye olmaz. Bu anayasa ile Türkiye Avrupa ile yarışamaz. Bu anayasayla Türkiye dünya ile yarışamaz. O yüzden bunu değiştirmemiz lazım diyor. Şimdi böyle söylenen sözlere diğer partililer benimsemeyebilir. Kim neye kızarsa kızsın. Türkiye yeni Türkiye yolunda ilerleyecek. Bunu gerçekleştirmek için de mutlaka ve mutlaka yeni anayasayı ortaya koyması gerekiyor. Yeni Türkiye, yeni anayasayı yaparsak bizim sesimiz Somali’de daha gür çıkacak. Bizim sesimiz Asya’da daha gür çıkacak. Bizim sesimiz İslam aleminde daha gür çıkacak. Yeni anayasayı yaparsak Türkiye başkanlık sistemine geçer ve rahatlar. Yeni anayasayı yaparsak bizim çocuklarımız daha iyi okullarda okur. İşsiz gençlerimiz daha rahat iş bulur. Yeni anayasayı yaparsak Türkiye daha çabuk nükleer teknolojiyle buluşur. Yeni anayasayı yaparsak hastanelerimiz daha kaliteli hizmet verir” ifadelerini kullandı.
Konferans sonrası Elazığ Belediyesi Başkanı Mücahit Yanılmaz tarafından Av. Şeref Malkoç’a plaket verildi.