“Hatay, bize Atatürk’ün emanetidir. Onu ayağa kaldıracağız, kimse burasını terk edemez. Gidenler dönecektir” diye feryat ediyor Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş. 
Depremin en çok vurduğu, Antakya merkezinde tüm binaların yıkıldığı ve oturulamaz hale geldiği Hatay, çeşitli kültür ve dini bir arada barındıran hoşgörü kentiydi. Ne yazık ki kadim şehirdeki kültürel varlıklar, camiler ve diğer dinlere ait yapılar ağır hasara uğradı, birçoğu tuz buz oldu. Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya ile birlikte en vurucu darbeyi yedi Antakya kent merkezi.    
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Benim şahsi meselem” diye tanımladığı Hatay, depremin vurduğu diğer iller gibi yaralarını sarmaya, eski günlerine dönmeye çalışıyor. 
On binlerce canını yitiren yüz binlerce depremzede çareyi evini, yurdunu, kentini terk etmekte buluyor. Akrabası olanlar Ankara, İstanbul, İzmir gibi batı illerine göç ediyor, olmayanlar devletin sağladığı otel, misafirhane ve yurtlarda barınıyor. Nereye dek sürer gurbette konuk olmak?    
Elbet bir gün acılı topraklarına dönecek yaralı ve onurlu insanlar. Lakin yürekleri dağlayan o görüntüler hiçbir zaman belleklerinden ve gözlerinin önünden gitmeyecek. Devletin bir an önce sağlam zeminlere, sağlam binaları inşa ederek depremzedelere teslim etmesi gerekiyor. Ne denli konukseverlik gösterilse de el yanında ne kadar kalabilir gariban insanlar?  
Beşiktaş’ın eski oyuncusu Hataylı Gökhan Zan ağır yıkıma karşın, kentine sahip çıkıyor, bölgeyi bırakmıyor. Yardım ve destek çağrılarını sosyal medyada sürekli yineliyor.
Gökhan Zan gibi Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da yaraların sarılması için canla başla çalışıyor. Binaları çalkalayan depremden ötürü Antakya’nın ağır tahribata uğradığına dikkat çekerek, İzmir’den gelecek 40 kişilik mühendis ekibinin inşaların nasıl yapılacağını kendilerine göstereceğini belirtti.
Yurttaşlara arazilerini ve tarlalarını satmama çağrısında bulunan Lütfü Savaş, hükümetle ortak çalışma yürüterek kenti yeniden kuracaklarını ifade etti. 
Lütfü Savaş’ın vurguladığı gibi Hatay, Atatürk’ün emaneti kent. Mustafa Kemal Atatürk’ün uzun uğraşı sonucu Fransız işgalinden kurtularak bağımsızlığına kavuşmuş ve Türkiye Cumhuriyeti’ne katılmıştır. Kahramanmaraş, Gaziantep, Malatya ve yıkıma uğrayan diğer kentler gibi tarihi niteliği ve zengin kültür dokusuyla öne çıkıyor.
Kuşkusuz, devletin ve Türk halkının sonsuz desteği ve yardımıyla yaralar sarılacak, 10 il yaşama dönecek, küllerinden yeniden doğacak. Ancak yitirilen on binlerce canının acısı, hiçbir zaman unutulmayacak...