Alışverişler için kullanılan kredi kartlarının fotoğraflarının WhatsApp üzerinden gönderilmesi, güvenilir kabul edilmiyor. Siber suçlarla ilgili çalışmalarda bulunan uzmanlar, “sakın yapmayın” diye uyarıyor.

Çevrimiçi ödeme, link üzerinden ürün satın alma, SMS aracılığıyla ödeme gibi yöntemlerin son dönemde bir hayli yaygınlaşması, başka yöntemleri de beraberinde getiriyor. WhatsApp sohbetleri üzerinden kartın ön ve arka yüzünü paylaşarak alışveriş yapanlar da bulunuyor. Ancak bu yöntem dolandırıcılara gün doğmasına sebep oluyor.

İŞLETMELER DE BU HATAYA DÜŞÜYOR

Uzmanlara göre küçük ve orta ölçekli işletmeler de finans işlemlerinde anlın mesajlaşma uygulamalarından kredi kartı fotoğrafı paylaşma gibi bir hataya düşebiliyor. Yüz yüze alım satımlarda bile satıcının yanında POS cihazı olmayan durumlarda WhatsApp üzerinden gönderilen kredi kartı fotoğrafları dolandırıcıların eline düşüyor.

ARKA YÜZDEKİ GÜVENLİK DETAYI

Alışverişlerini dijital ortamda yapmak isteyen tüketicilerin dikkat etmesi gereken durum kesinlikle kart bilgilerini WhatsApp gibi bir anlık mesajlaşma uygulamasından paylaşmamaları oluyor. Özellikle kartın arka yüzünde bulunan ve 3 rakamdan oluşan CVV kodu, kartın güvenliğini koruyan ve sadece kart sahibinin bilmesi gereken bir kod olarak karşımıza çıkıyor. Bu kodun üçüncü kişiler taradından alenen bilinmemesi gerekiyor.

Eğer bu 3 haneli kod dolandırıcıların eline geçerse, kart bilgileriyle diledikleri gibi harcama yapabiliyorlar. Öte yandan tüketicinin bu fotoğrafları bir kere paylaşması bile yeterli oluyor. Sonradan silinen fotoğraflar bile arka yüzde depolanıyor ve dolandırıcıların eline geçebiliyor.

kamu son haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel arasındaki görüşmenin saati belli oldu Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel arasındaki görüşmenin saati belli oldu

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.