Samsun'da koronavirüs vakalarının giderek artması üzerine, Sağlık İl Müdürü Öğretim Üyesi Dr. Muhammet Ali Oruç, Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Faysal Çadır ve Prof. Dr. Şevket Özkaya, maske, mesafe ve temizlik kurallarına uyması konusunda uyarılarda bulundu.

TEHLİKELİ ARTIŞ OLACAK

Samsun Sağlık İl Müdürü Oruç, Samsun Medya Grubu'na yaptığı açıklamada, uyarılara rağmen bayramda kalabalık ev ziyaretlerinin yapıldığını ve şehir dışından çok sayıda misafir geldiğini hatırlatarak, "Rehavete kapıldık. Samsun'da vaka artışı bekleniyor" derken, Tabip Odası Başkanı Dr. Çadır, virüsün hızla yayıldığına dikkati çekerek, "Tehlikeli bir artış olacak gibi. Acil tedbir alınmalı" dedi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya ise bayram sonrası a  günlük vaka sayısının 500 yaklaşabileceğini öne sürdü.

PANİĞE GEREK YOK

"Kovid yeniden tırmanışa geçti. Şu an Samsun'da artış var" ifadelerini kullanan Sağlık İl Müdürü Dr. Muhammet Ali Oruç, "Bayram ziyaretleri, dışardan Samsun'a gelenlerle birlikte vakalarımız arttı. Bayram sonrası da artış olacak. Yoğun bakımlarımızda entübe olan hastamız yok. Yoğun bakımda bayram öncesi 3-4 hastamız vardı şu an 7 hastamız var. Servislerde bekleyen ve yatan hastamızda bulunmuyor. Ancak bayram sonrası için dikkat edilmesi gerekiyor. Baş ağrısı, öksürük, ateş gibi belirtiler gösterenlerin kendilerini izole etmeleri gerekiyor. Vakalar azalınca rehavete kapıldık. Fakat Kovid hala var. Endişe ve paniğe gerek yok. Ama tedbiri elden bırakmamak lazım. Bayram sonrası için vaka artışı bekleniyor. Bir kaç hafta vaka artışı sürecek, ondan sonra düşecek. Bu sürece hazırlıklıyız. Ancak tedbirler kapsamında maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat edilmeli ve hatırlatma aşıları mutlaka yaptırılmalıdır" dedi.

VİRÜS HIZLA YAYILIYOR

Artışların yaşandığını kaydeden Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Faysal Çadır, "Dünya Sağlık Örgütü, kovid bitti demediği sürece bu virüs bitmemiştir. Beklenen artışlar yaşanmaya başladı. Bayramdan sonra yakın ve sıkı temaslar kendini artış olarak gösterecek. Tatil sonrası korkarım ki bir artış olacak. Devlet imkanları ile bunu bir tehlike olarak görüp, PCR testleri ile devreye girmeli. Oluruna bırakılarak, başımızı kuma gömerek bunu atlatmamız mümkün değil. Basit bir grip denilerek geçiştirilemez. Tehlikeli bir artış olacak gibi ve acil tedbir alınmalı. Kovid geliyorum ve geldim diyor. Umarız tehlikeli bir varyant ile gelmez. Şuanda virüs türü hızlı yayılıyor. Varyantlar yayılma sırasında kendini gösteriyor. Bunu engelleyemezsek daha tehlikeli varyantlar karşımıza çıkabilir. Bu nedenle bayram sonrası maske takma, sosyal mesafeyi koruma ve temizlik konusuna dikkat etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

KARADENİZ ZİRVEYE ÇIKABİLİR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya ise vaka artışlarıyla ilgili şunları söyledi:

"Bayramda Samsun'a gelen insan sayısı çok fazla oldu. Akraba ziyaretleri ile birlikte bayram sonrası vaka sayısında artış olmasını bekliyoruz. Ateş, öksürük ve grip benzeri şikayetleri olup, PCR testleri negatif çıkan çok sayıda insan var. Aile içinde bile birinin testi pozitif iken bir diğerinin negatif olması durumu ile karşı karşıyayız. Bunun verdiği rahatlık ile aile, akraba ziyaretleri ve toplu aktiviteler bayram sonrası ciddi vaka artışlarına yol açabilir. Özelikle pandeminin ilk zamanlarında hac sonrası yeni mutant virüslerin arttığını da göz önüne alırsak, insanlarımızın toplu ziyaretlerinden vazgeçmelerini ve mesafe kuralına dikkat etmelerini öneriyoruz. Yaz döneminde Samsun ve Karadeniz'e şehir dışından memleketlerine gelenler ile tatil için tura çıkanların vaka artışında Samsun ve Karadeniz'i zirveye taşıyacağını düşünüyoruz. Birkaç hafta öncesinde Samsun'da günlük vaka sayıları 10'un altında seyrederken, özellikle şehir dışından gelen ve toplu aktiviteler sayesinde bugünlerde Samsun'da 500 e yaklaşan vaka sayıları bekliyoruz. Bunu azaltmak bizim elimizde. Herkes kendini ve karşısındakini potansiyel enfekte olarak görmeli."

Hastanelerin acil servisini dolduran vatandaşlar, muayenelerinin ardından kendilerine yazılan ilaçları almak için bu kez de nöbetçi eczanelerin yolunu tuttu. Eczanelerin önünde uzun kuyruklar oluşturan vatandaşlar, uzun süre sıranın kendilerine gelmesini bekledi. 

Haydar ÖZTÜRK 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.