Son yıllarda kira oranlarındaki yükselen artışlar konut bulmayı zorlaştırırken ev sahibi ile kiracılar karşı karşıya gelmesiyle mahkemelerde artan dava yoğunluğu üzerine gündeme getirilen arabulucuk uygulaması bugün itibariyle başladı.

DAVALARI YARIYA İNDİRMESİ BEKLENİYOR

Artık bu tarz anlaşmazlıklarda taraflar önce arabulucuya gidecek. Eğer arabulucuda uzlaşma sağlanamazsa yargı süreci başlayacak.

Kira alacağı, bedel artırımı, tahliye talebi, komşuluk hukuku ya da tazminat isteğinden kaynaklanan anlaşmazlık durumunda taraflar mahkemeye gitmek yerine arabulucuların yolunu tutacak.

Uygulamanın kira davalarını yarıya indirmesi bekleniyor.

4 HAFTA İÇİNDE KARAR VERİLECEK

Arabulucuya gidildikten sonra taraflar en geç 4 hafta içinde bir karar verecek. Anlaşamazlarsa, bu defa hem kiracıya hem ev sahibine mahkemeye başvuru yolu açılacak. Zorunlu arabuluculuk uygulamasının, özellikle fahiş kira artışının önüne geçilmesi konusunda katkı sağlaması bekleniyor.

ARABULUCULUK SİSTEMİNE NASIL BAŞVURULUR?

Arabulucuya gitmek isteyen adliyelerdeki arabuluculuk merkezlerinden başvuru yapılıyor.

Sonrasında sistemden arabulucu atanıyor, taraflar toplantıya çağırılıyor.

"ALTERNATİF UYUŞMAZLIK ÇÖZÜM YÖNTEMİ"

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "1 Eylül itibarıyla kirada zorunlu arabuluculuk dönemi başlıyor. Yarından itibaren 'alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemi' dediğimiz arabuluculuk müessesine zorunlu dava şartı olarak kira davaları da katılıyor. Yine kat mülkiyetinden, komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesi davaları zorunlu arabuluculuk kapsamında olacak" diye konuştu.

"YÜZDE 25 SINIRI AŞILABİLİR"

Tunç, tarafların arabulucuda yüzde 25 sınırını da konuşabileceklerini söyledi. Tunç, "Kira miktarını da konuşabilirler, iki taraf istedikten sonra yüzde 25 sınırı aşılabilir. Neticede bu iki tarafın rızasına bağlı olan bir şey. Ev sahibi kiracısına yüzde 25'in üzerinde bir kira artışını dikte edemez. Dolayısıyla kiracıyla kiralayan anlaşırsa o ayrı konu" dedi.

ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA YARGI YOLU AÇIK

Arabulucuların bir ay içerisinde iki tarafı uzlaştırdığında konunun mahkemeye intikal etmeden çözüleceğine işaret eden Tunç, anlaşma sağlanamadığında ise yargı yolunun açık olduğunu bildirdi.

Bakan Tunç, "10 yılda 4 milyon 620 bin dosya arabuluculuk önüne gelmiş, 4 milyon 620 bin dosyanın 3 milyon küsuru anlaşmayla sonuçlanmış" bilgisini paylaştı.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.