31 Mart yerel seçim sonuçları kuşkusuz siyasette yeni dalgalanmalara ve gelişmelere yol açacak.
Ankara, İstanbul, İzmir, Eskişehir, Samsun, Adana ve Antalya’nın da bulunduğu 30 büyükşehir belediye seçimi sonucu siyasi partilerin başarısı veya başarısızlığında temel ölçü olacak.
Megakent İstanbul, büyükşehirler arasında ayrı öneme, konuma sahip iktidar ve muhalefet için. Cumhurbaşkanı, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’a olan ilgisi ve tutkusu herkesin malumu. 2019 seçiminde Ekrem İmamoğlu’na kaptırdığı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını Murat Kurum’la yeniden edinmek için yoğun çabanın içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan.
Beş yıl belediye başkanlığı koltuğunda oturan CHP adayı Ekrem İmamoğlu’nun görevi süresince sıcak ilişkisinden, sosyal yardımlardan, karizmatik yapısından ve güçlü hitabetinden ötürü seçmen üzerinde fazlasıyla karşılığı var. Seçim çalışmalarında, mitinglerde gözlüyoruz kamuoyunun ilgisini. Anketler, iki aday arasındaki yarışın burun buruna, hatta Ekrem İmamoğlu’nun bir adım önde olduğunu gösteriyor. 
Murat Kurum’un, dolayısı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın karşısında çok güçlü Ekrem İmamoğlu figürü var. AK Parti’nin eli 2019 seçimi öncesinde olduğu gibi çok güçlü değil. İstanbul seçiminin sonucunu  DEM Parti ve Yeniden Refah Partisi’nin alacağı oy kadar, tercihini son güne bırakan azımsanmayacak sayıda kararsız seçmen saptayacak. İstanbul’da kıran kırana seçim olacağı aşikar...
Ankara’da CHP’li Mansur Yavaş’ın ikinci kez belediye başkanlığı koltuğuna oturması kuvvetle muhtemel. Açıkladığı dudak uçuklatan mal varlığı ile tartışma yaratan AK Parti adayı Turgut Altınok’un yarışı önde tamamlaması zor gibi. Zira karşısında salgın döneminde halka, özellikle yoksul kitleye yaptığı yardımlar, adının akçeli ve şaibeli  işlere karışmamasından ötürü gönülleri kazanan Mansur Yavaş var. Başkent  Ankara’yı dört yıl daha yönetmesi çok güçlü olasılık mevcut başkanın.
30 büyükşehir, 51 il ve 922 belediye başkanlıklarının yanı sıra belediye ve il genel meclisi üyeliklerinde alınacak oylar, 1 Nisan sabahı siyasi partilerde değerlendirmelere yol açacaktır. 
Güçlü lider özelliğinden ötürü AK Parti ve MHP’nin dışında kalan partilerde özellikle İYİ Parti’de sürpriz değişimlere yol açabilir sonuçlar. Belkide kendisinin açıkladığı gibi siyasi yaşamını sonlandırarak evine gidebilir Meral Akşener. Eğer İstanbul’u yitirirse Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hayli sarsılacağını söylemek yanlış olmaz.   
Ekrem İmamoğlu’nun kazanması veya yitirmesi ana muhalefet partisi CHP’de de dalgalanmalar yaratacaktır. Olası başarısı İmamoğlu’nu 2028 Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin tek adayı yapacaktır. Koltuğunu kaybederse bu kez CHP içinde savaşımını sürdürerek genel başkanlığa yatırım yapacaktır. 
Öyle veya böyle Ekrem İmamoğlu, siyaset sahnesinde, CHP’de güçlü figür olarak yoluna devam edecektir. Tabii parti içinde hala etkin olan Kemal Kılıçdaroğlu ve ekibini göz ardı etmemek gerekiyor.
Seçim sonucu, kime 1 Nisan sürprizi yapacak bakalım?