Türkiye ekonomisinin sürekli büyümesi ve krizden etkilenmemesi zengin Arapları yatırım yapmak için Türkiye’ye çekiyor. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen zengin Araplara gayrimenkul danışmanlığı yapan Avukat Abdullah Demirhan, Arapların Türkiye’deki yatırımlar için büyük rol oynadığını söyledi.

Güçlü ve istikrarlı ekonomisiyle Körfez bölgesinin ilgi odağı haline gelen Türkiye’ye zengin Araplar yatırım yapmak için birbiriyle yarışıyor. Özellikle İstanbul, Bolu ve Karadeniz bölgelerinden gayrimenkul alan zengin Araplar, bu gayrimenkullerin iç dizaynı için bir servet ödüyor. Aldıkları villaların tavan süslemeleri için Hindistan’dan Türkiye’ye özel ustalar getiren zengin Araplar musluklarını ise altın kaplama yaptırıyor. Türkiye’de yatırım yapmak isteyen zengin Araplara gayrimenkul danışmanlığı yapan Avukat Abdullah Demirhan, Arapların Türkiye’deki yatırımlar için büyük rol oynadığını söyledi.

‘TÜRKİYE’DEKİ EVLERİ İÇİN HİNDİSTAN’DAN ÖZEL USTA GETİRTİYORLAR’

Arapların, Türkiye’de satın aldıkları daireler ve villaların dizaynı için Hindistan’dan özel getirttiklerini söyleyen Demirhan, “Şimdi normalde Araplar pazarlıkçıdırlar. Ama bazen de gönül verdikleri zaman 5 milyon dolarlık daireyi bile alabiliyorlar. Aynı zamanda evlerinde içinde çok önemli musluklar altından olsun, duvar ve tavanlarla ilgili çok önemli süslemeler yapıyorlar. Hindistan'dan özel ustalar getiriyorlar. Tavan süslemelerini altın varaklar üzerinden yapabiliyorlar. Salona çok önem veriyorlar. Salonlarda misafir ağırladıkları için altın renklerini ve varaklarını çok önemli kullanıyorlar. Özellikle büyük evler ve villa alırlarsa villanın altına özel sinemalar, özel havuzlar yapıyorlar” dedi.

Arap yatırımcıların Türkiye’yi cazibe ülke haline getirmesinde emeği olduğunu ve bundan dolayı çok sevindiğini söyleyen Gayrimenkul danışmanı Abdullah Demirhan, “Yıllardan beri özellikle AK Parti döneminde Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde Türkiye'nin dışa açılmasıyla birlikte dünyanın birçok yerinden yabancı yatırımcı Türkiye'ye yatırım için geliyor. Bu süreç içinde bizde körfez ülkelerinden gelen yatırımlara, danışmanlık yapıyoruz. Bununla birlikte son dönemde Türkiye cazibe ülke haline gelmiştir. Biz bu cazibe ülke haline gelmesinde emeğimiz oluyorsa bundan dolayı çok seviniyoruz” diye konuştu.

‘ARAPLAR TÜRKİYE’Yİ İKİNCİ VATANLARI OLARAK GÖRÜYOR’

Körfez sermayesinden Kuveyt’ten, Katar'dan, Dubai’den, Suudi Arabistan'dan Yemen’den, Mısır’dan Türkiye’ye çok ciddi anlamda yabancı yatırımcının geldiğini söyleyen Demirhan, petrol zengini ülkelerin vatandaşları ülkelerinde ki sıkıntılardan dolayı Türkiye’yi ikinci ülke olarak gördüklerini söyledi.

Ayrıca Demirhan, “O bölgeler petrol zengini ülkeleri olmasına rağmen aynı zamanda da başka sıkıntılar var. Mesela, can güvenliği ile ilgili komşuluk ilişkileri ile ilgili sıkıntılar var. Diğer savaşlar da devam ediyor. Onun için kendilerine ikinci bir vatan olarak ta Türkiye'yi görmektedirler. Türkiye özellikle son dönemde tüm dünya ekonomik krizle boğuşurken yabancı sermayenin Türkiye’ye çeşitli kanallar da gelmesi ile birlikte bu ekonomik krizlerden etkilenmedi. Tabi bunda Sayın Başbakanımızın çok katkısı ve emeği olmakta. Ben aynı zamanda Kuveyt Büyükelçiliğinin, Kuveyt devletinin de avukatıyım. Oraya gittiğimiz zaman orada her kesimden yediden yetmişe herkes Sayın Başbakanımızı çok seviyor. Bir dünya lideri olarak görüyorlar. Özellikle son dönemde dış politikada adalet temelli bir politika takip etmesi Türkiye'nin yıldızını parlatmıştır. Türkiye gerçekten dünyada yatırım yapılabilecek en iyi ülkelerden biridir. Hem hukuki güvenlik açısından, hem yatırımın karlılığı açısından bu böyledir. Ve bunun içindir ki Türkiye'de çok büyük projeler başlanıldı. Marmaray projesi, istenildiği zamanda çok kısa zamanda hiçbir finansal problem yaşanmadan bitirildi” şeklinde konuştu.

Yatırımların daha çok inşaat sektöründe, enerji sektörü ve bankacılık sektöründe olduğunu belirten Abdullah Demirhan sözlerine şöyle devam etti:

“Biliyorsunuz özellikle son dönemde 2, 3 tane banka özellikle körfez sermayesi ile alındı. Türk Telekom sektöründe epey alımlar şirket birleşmeleri oldu. Gayrimenkul yatırımları konusunda yatırımlar oldu. Türkiye'nin önemli gayrimenkul şirketlerinden bir tanesi son 2 tane kulesini Suudi Arabistanlı bir aileye sattı. Yine başka bir projesinden 600 tane daireyi bir kalemde aldılar. Türkiye'de ekonomik anlamda özellikle İstanbul’da, Bolu’da, Sapanca’da, Yalova’da Karadeniz’de, Arnavutköy’de ciddi anlamda gayrimenkule yatırımlar devam etmekte ve bunlarda da büyük alımları da yabancılar yapmaktadır.”

Yatırım hususundaki süreçten bahseden Demirhan, Türkiye’de çıkarılan mütekabiliyet yasasının, yabancı yatırımcılara kolaylık sağladığını vurguladı.

Danışman Avukat Demirhan sözlerine şöyle devam etti:

“Şimdi yatırımcılar yaz tatili nedeniyle Türkiye’ye geliyorlar. Aynı zamanda bizim Türk dizilerinin orada çok büyük reklam etkisi oluyor. Yıllardan beridir biz zaten ailece bunların Türkiye’ye reklamını yapıyorduk. Bugüne kadar Türkiye’yi biliyorlardı. Ama Sayın Başbakanım, Ak Parti'nin Türkiye’de vermiş olduğu istikrar onlara daha çok dikkat çekiciliğini sağladı. Özellikle son dönemde mütekabiliyet yasasının çıkmasıyla körfez ülkelerindeki vatandaşların direk tapu alabilme hakları, aynı zamanda burada gayrimenkul, daire aldıklarında oturma izninin 1 yıl ve devamlı olarak verilebilmesi, bunların vizelerinin kalkması, artık buraya gelmeleri çok kolaylaştı. Eskiden tapu almaları çok zordu. Şirket kurmak zorundaydılar. Şahıs üzerine alamıyorlardı. Mütekabiliyet yasası ile birlikte kendilerine bir daire alan 5 daire daha alıyor. Yatırım için akrabalarına alıyorlar. Bir tane, alan zincirleme reaksiyon şeklinde bütün çevresi de onlardan yararlanmış oluyor. Bu süreçlerde bazıları da mağdur ediliyor biz onlara gerekli zamanda müdahale ediyoruz. Bazı konularda dilleri de yandığı için bize danışmadan yatırım yapmıyorlar.”

‘TÜRKİYE’YE ÇOK BÜYÜK TALEP VAR’

Arapların ülkelerindeki sıcak havalardan dolayı Türkiye’nin serin yerlerini ve özellikle İstanbul’un Karadeniz sahil kesimlerini tercih ettiğini söyleyen Abdullah Demirhan, Türkiye’deki projelerin Araplar için yeterli olmadığını söyledi.

Demirhan, “2013 yılı Türkiye için çok başarılı geçmiştir. Ancak henüz başlangıçtır. Bugüne kadar gelen yatırımcılar ortanın üzerindeki yatırımcılardır. Özellikle gayrimenkul sektörü açısından söyleyeyim. Bizim amacımız burada projeler oluşurken mutlaka Arap ülkesindeki insanların talepleri doğrultusunda dizayn edilirse, çünkü onlar her şeyi büyük ve lüks isterler. Estetiğe çok önem verirler. O zaman burada diyelim ki 5 milyon dolarlık bir villa 50 milyon dolara bile satılabilir. O civardaki alıcıların burada pazarını oluşturduğumuz takdirde, İstanbul çok kıymetli özellikle Karadeniz sahili Arnavutköy, Karaburun, Yeniköy sahili muazzam el değmemiş yerlerdir. Oralarda önemli projeler gerçekleştirildiği takdirde hem de yeni havalimanında yakın olması, Kanal İstanbul’a yakın olması nedeniyle o bölgede yapılacak olan projeler önemli. İstanbul’un serin bölgesi yazın bile orası esiyor. Araplar kendi bölgelerinden sıcaktan dolayı serinliğe geliyorlar. İstanbul’un Karedeniz bölümü daha serin olduğu için burayı tercih ediyorlar. Hatta 67 tane Kuveytli vatandaşımızı yeni yolcu ettik. 40 tanesi de önümüzdeki hafta gelmeye başlayacaklar. Türkiye’de ki projeler Araplara henüz yeterli değil. Çünkü büyük talep var” dedi.

‘2.5 MİLYARDAN FAZLA TÜRKİYE’YE GİRDİ OLDU’

Yatırımların Türkiye’de ekonomiye can verdiğini belirten Demirhan, Türkiye’ye 2.5 milyar dolardan fazla Körfez sermayesinden girdi olduğunu söyledi. 2014’te 10 kat şeklinde olabileceğini ifade eden Demirhan “2 gün önce Kuveyt'ten 67 tane yatırımcı deldi. Bunlar Bolu çevresinde 250 tane villa aldılar. Sadece bunların yapacağı yatırım 1 milyar dolar olacak. Aynı zamanda Türkiye'de bankacılıkla ilgili yaptıkları yatırımlar var bununla birlikte diğer gayrimenkullerle ilgili bizim yine 500 milyon doların üzerinde ön ayak olduğumuz, danışmanlığını yaptığımız, yönlendirdiğimiz yatırımlar var” diye konuştu.

‘BAŞBAKANA ÖZEL MEKTUPLAR GÖNDERDİLER’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın körfez bölgesinde Araplar tarafından çok sevildiğini söyleyen Demirhan, Başbakanı bir dünya lideri olarak gördüklerini ifade etti. Ayrıca Demirhan, “Bize özel mektuplar gönderdiler. Lütfen iletin diye. Bizim liderimizdir diye. Bütün dualarımız onunla birliktedir diye. Bizde çeşitli vesilelerle Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’a bu mektupları iletiyoruz” dedi.