İzmir Ticaret Odası’nın 75 milyon liralık yatırımla 1. Kordon’da hayata geçirdiği yeni yönetim binasında ilk meclis toplantısı yapıldı.

İzmir Ticaret Odası Ekim ayı olağan meclis toplantısında konuşan Başkan Ekrem Demirtaş, 7 katlı binanın 75 milyon liraya mal olduğunu belirterek, "Bu yeni binamız, 1885 yılında kurulan Odamızın 4. binası oldu. İlk bina 1922 yılında yanmış, sonra 1927 yılında aynı yere ikinci bina yapılmış. 1987 yılında 3. bina, Merhum Dündar Soyer döneminde yine aynı yere inşa edildi. Yetmediği için Balkaner İşhanı’nı benim dönemimde aldık. Büyüyen İzmir’e ve büyüyen İzmir Ticaret Odası’na yetmediği için 2017 yılında da bu binamızı inşa ettik" dedi.

Binanın aynı zamanda yenilikçi bir kimliğe sahip olmasını istediklerini belirten Başkan Demirtaş, "Geçmişte, Kordon, mermer binaları ve sütunlu cepheleri ile “güzel” sıfatını kazanmış. Biz de böyle bir cephe ve geçmişten günümüze gelen sütun başlıklarını Kemalpaşa Mermeri ile inşa ettik. Protokol girişimiz bu cepheden olacak. Giriş kapımızın, yerdeki mermerinde bulunan Agora desenlerinin, tavandaki süslemelerin hepsinin ayrı anlamları var. Halılarımız ise yine Ege Bölgesi’nin halılarından oluşuyor. Ticaret Tarihi Müzemiz, Amerikan Ticaret Ofisi de yine bu binada da yer alıyor" diye konuştu.

Dünyada ilk 500’ e girmeyi amaçlıyor

Aynı zamanda İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı olan Demirtaş, üniversite ile ilgili güzel haberler vereceğini kaydetti. Demirtaş, şunları söyledi:

"Üniversitemiz Doğu Avrupa ve Orta Asya’da bulunan 2 bin 938 üniversite arasında; alıntı ve makale değerlemesinde 76. sıra, öğrenci sayısında 104. sıra, akademik itibarda 151. sıra, genel sıralamada 200. sırada yer aldık. On yedinci yılımızda bu yerlere gelmek elbet başarı. Ama hedefimiz, dünyadaki ekonomi, mühendislik, sağlık ve meslek eğitimini en iyi veren ilk 500 üniversite arasına girmek."

2018 bütçesi hazırlanıyor

Yapılan yeni bina inşaatı nedeniyle zayıflayan İTO bütçesine rağmen, Türkiye’nin yüksek hedeflerine katkı koyacak bir program yapmak istediklerini ve 2018 bütçesini hazırladıklarını belirten Demirtaş, "Önümüzdeki yıllarda daha zengin İzmir için; daha çok turist, daha çok ihracat, daha çok yabancı sermaye, daha çok fuar hedefimiz var. Hep birlikte bu hedeflerimizi yakalayacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Rebii Akdurak ise binanın yapılması için karar alan, katkı koyan herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Gaziantep Halı Fuarı’nda yılın halıcısı ödülünü alan İTO Meclis Üyesi Naci Ölçen’e plaketi İTO Başkanı Ekrem Demirtaş tarafından verildi. Öte yandan yeni binanın yapımına verdiği katkılar dolayısıyla da Oda Mülkleri Komisyonu Üyelerine Başkan Demirtaş tarafından birer teşekkür plaketi verildi.