Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaaslan, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan Aksu ve 19 Mayıs Belediye Başkanı Osman Topaloğlu, Samsun'un 19 Mayıs İlçesi Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde çıkan yangının ardından bölgeye giderek incelemelerde bulundu.

SÖZ KONUSU OLAMAZ

Bölgede incelemelerde bulunduktan sonra açıklamalarda bulunan ve zarar gören alanın imara açılması konusundaki iddialara yanıt veren Vali Dağlı, "Yapılaşma olasılığını kesinlikle aklımıza getirmememiz gerektiğini ifade etmek istiyorum" derken, Karaaslan, "Bölgenin imara açılması ile ilgili kimsenin en ufak bir söylemde bulunma hakkı yoktur" ifadelerini kullandı. Başkan Demir ise, alanın kesinlikle yapılaşmaya açılamayacağını söyledi. 

AKLIMIZA BİLE GETİRMEMELİYİZ

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nin ve 2. derecede SİT alanı olarak statüsünün yükseltildiğini hatırlatan Vali Dağlı, "Öncelikle düzeltme yapmamız lazım. Bilinenin aksine 93 hektar alanımız yandı.  Bizim için bir karış bile çok önemli ve değerli. Sulak alanlarımızla ilgili UNESCO'ya bir müracatımız var. Bundan sonra burayı daha dikkatli bir şekilde koruyacağız. Bu bölgenin bir yönetim planı var ve gerekli tedbirler alınacak. Yani bölge hassasiyetle korunacak. Yapılaşma olasılığını kesinlikle aklımıza getirmememiz gerektiğini ifade etmek istiyorum" dedi. 

CANIMIZ ÇOK ACIDI

Kızılırmak Deltası'nın ekolojik süreklilik açısından çok önemli bir alan olduğunun altını çizen Karaaslan, "Canımız çok acıdı bu yangınla.  Vatandaşlarımıza, hiçbir haneye zarar gelmedi ama çok sayıda canlımızı kaybettik. Sürüngenler, bütün ekolojik varlıklar, bitkiler bizim için çok değerli. Bu bölge 21 Nisan 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile statüsü yükseltilerek daha korunaklı bir alan haline gelmiş olması çok önemli" dedi.

KİMSENİN HAKKI YOK

Delta ile ilgili önceki dönem Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz tarafından başlatılan ve Başkan Mustafa Demir tarafından devam ettirilen çok ciddi koruma kararları olduğunu söyleyen Karaaslan, "Bu tür olaylar sonrasında siyasi rant elde ederiz diyenlerle karşılaşıyoruz. Bölgenin imara açılması ile ilgili kimsenin en ufak bir söylemde bulunma hakkı yoktur. Burası sonuna kadar korunacak ve yaşatılacaktır.Sosyal medyada paylaşılan ve kuşların telef olduğunu yansıtan fotoğraflar ise gerçeği yansıtmıyor. O fotoğraflar buraya ait değil" diye konuştu.

BİR GÜN ÖNCE DE YANGIN ÇIKTI

Deltada çıkan yangının araştırıldığını ve tedbirlerin artırıldığını ifade eden Başkan Demir, "Bir metre kare alanda yansa bizim için burası çok değerli. Kamuoyu bilmiyor fakar yangından bir gün önce yine bir yangın çıkmıştı ve hemen müdahale edilmişti. Burası hiçbir şekilde yapılaşmaya açılamaz. Bundan sonra bölge hepimizin denetiminde olacaktır" diye konuştu. 

Merve İLHAN-Yasin YILDIZ