Yaz döneminin gelmesiyle birlikte birçok çalışan tatil planı yapmaya başlarken, çalışanların en çok merak ettiği soruların başında 'kaç gün iznim var, istediğim zamanda izin kullanabilecek miyim?' geldi. Son düzenlemeler ile birlikte yıllık izin konusunda çalışanın eli rahatladı. Yıllık izinlerle ilgili yapılan düzenleme sayesinde ilk izin 10 gün olmak üzere sonraki izinler birer gün olarak kullanılabiliyor. Özellikle 9 güne tamamlanan bayram tatillerinde bu durum izni uzatıyor. Düzenlemelere rağmen kullanılmayan izinler çalışanla işveren arasında tartışma konusu olmaya devam ediyor.

İzinler çalışılan iş yerindeki kıdemlere göre belirleniyor. Buna göre 1 yıldan 5 yıla kadar kıdemi bulunan işçiler en az 14 gün, 5 yıldan çok 15 yıldan az çalışanlar 20 gün, 15 yıl dahil ve daha çok çalışanların ise 26 gün izni bulunuyor. 18 yaşından küçükler ve 50 yaşından büyükler 20 günden az izin yapmıyor. Çalışanın izin kullanmama gibi bir hakkı bulunmazken, işverenin de izin kullandırmama gibi bir hakkı bulunmuyor. Bu nedenle, iş akdi devam eden bir kişinin izin hakkını paraya çevirmesi mümkün değil. Kullanılmayan izinlerin parası ancak iş akdi sona erdiğinde ödenebiliyor. 

Kullanılmayan izinlerin yanması gibi bir durum bulunmazken, izinler bir sonraki yıl ya da başka bir dönemde de kullanılabiliyor. Ama asıl kural iznin tamamının hak edilen yıl içinde kullanılması oluyor. İzin hakkında zaman aşımı diye bir şey söz konusu olmazken, iş akdinin devam etmesi halinde izin hakkı saklı kalır. Ancak bu durum memurlar için farklıdır. Tam zamanlı çalışan ile part çalışan arasında izin süresi değişiklik göstermez. Yıllık izinlere denk gelen resmi tatillerle hafta tatilleri izin sürelerinden sayılmaz. Yani 14 gün izin hakkı olan bir çalışan bu süreye iki tane pazar tatili denk geldiği için 16 gün izne çıkar.

Memurların ise bir önceki yıldan daha önce kullanmadıkları izinleri yanıyor. Ayrıca kullanılmayan izinlerin parasının ödenmesi uygulaması da yok. 1 yıldan 10 yıla kadar (10 yıl dahil) kıdemi olan memurun izni 20 gün, 10 yıldan fazla kıdemi olanların 30 gün.