Samsun'un uydudan yayın yapan tek televizyonu Kanal S'nin muhabirleri, vatandaşa "Sel felaketlerine karşı alınan tedbirleri yeterli buluyor musunuz?" diye sordu. Vatandaşların çoğu tedbirlerin yetersiz olduğunu ve bu konuda çalışmalar yapılması gerektiğini söyledi. İşte aldığımız yanıtlar. 


"KAPSAMLI ÇALIŞMA GEREKİYOR"

Aydın TOMAKİN: Alınan tedbirler bence yeterli değil. 17 yıldır Samsun'da yaşıyorum Daha önce de sel felaketi nedeniyle ölümler yaşandı. O günden bu yana hiçbir tedbir alınmadı. Palyatif tedbirlerle ancak bu kadar oluyor. Gördük işte son günlerdeki yağışlarla. Dere yataklarını daraltmaktan ziyade, çalışmaların daha geniş kapsamlı yapılması gerekiyor. 

"RÖGARLAR TEMİZLENMELİ"

Ercan BEKTAŞ: Son zamanlarda Karadeniz’e çok yoğun yağmur düşmeye başladı. Bunu kesinlikle iklim değişikliğine bağlıyorum. Önlemler alınması lazım. Rögarların çok iyi temizlenmesi, heyelan bölgelerine ve dere yataklarına yakın yerlerde inşaatlar yapılmaması lazım. Belediyelerin her zaman hazırlıklı olması gerekiyor. 

Samsun'da kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti Samsun'da kazada yaralanan sürücü hayatını kaybetti

"AĞIRLIK VERİLMELİ"

Celal CANİKLİOĞLU: Hiçbir önlem göremiyorum. Buna devletin biraz el atması lazım. Karadeniz Bölgesi zaten yağmur, sel bölgesi. Karadeniz Bölgesine özel olarak ağırlık verilmesi lazım. 

"EKİPMANLAR YETERLİ DEĞİL"

Metin CANİKLİOĞLU: Türkiye’de bence temel sorun altyapı. Yeterli ekipmanlarımızın olmadığını düşünüyorum. Dolayısıyla altyapı sorununda dolayı yaşanan taşkınlarda insanlar hayatını kaybedebiliyor. Kanalizasyon her sene değişiyor. Bunu bir kere yaparsın tam yaparsın, sorun yaşanmamış olur. Devletimizden ricamız 'nasıl iyi bir tedbir alabiliriz ne yapabiliriz.' Buna eğilmeleri lazım. 

"DUYARLI OLUNMALI"

Döndü DEMİR: Devlet duyarlı olacak. Samsun'un belediye başkanı duyarlı olacak. Bu altyapılar için vatandaş ne yapsın? Vatandaş elinden geleni yaptı. Oylarımızı verdik. Bundan sonrası devlete kaldı. Artık onlar bakacak. Altyapıların temizlenmesi lazım. Az bir yağmur yağsa ördek gibi yüzüyor millet. 

"YOLLAR DAYANIKSIZ"

Coşkun YILDIRIM: Türkiye genelinde sellere karşı önlemler alınmıyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sağanak yağmura karşı yollar dayanıksız. Şehir içlerinde de yeterli önlemler alındığını sanmıyorum. Rögar kapaklarına, altyapı kanallarına, bakıyorum yetersiz. Halbuki bizde genelde ülkemiz eğimli, engebelli araziler var. Daha iyi önlemler alınabilir. Kırsalda ormanlar içerisine yol yapılıyor. Yolların menfezlere su gideri sağlanmıyor. Dolayısıyla yolların altı daha çok su alıp kaymaya sebebiyet veriyor. 

"BELEDİYELER ÇALIŞMIYOR"

Dursun Ali AKBAŞ: Bu tip olaylarda belediyelerimiz çalışmıyorlar. Muzaffer Önder'in döneminin haricinde Samsun'da altyapı yapılmamıştır. Vatandaş olarak bize deseler ki 'size de bir görev düşüyor' o görevi hemen yerine getirelim . Ama bunlar belediyelerimizin çalışmadığından dolayı. Halkımız da bu şekilde bunalımlara giriyor. 

"PROJELER HAZIRLANMALI"

Erdinç ÖZKÖK: Bu Allah'tan gelen bir şey. Bunların önüne kimse geçemez. Bana göre başkanlar elinden geleni yapıyor. Ben şikayetçi değilim kimseden. Ama felaketlerin önüne geçilebilmesi havadan inceleyip bölge bölge proje hazırlanabilir. 

"KANALLAR TIKANIYOR"

Şaban ATEŞ: Alınan önlemler yeterli değil. O dere yataklarına ev yapıldı, her şey bitti. Derelerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi gerekiyor. Köprü ağızlarından  dağlardan gelen taş parçaları, ağaç dalları tıkıyor oraları. Köprü ayaklarının ağzı tıkandığı zaman su ne oluyor? Taşma yapıyor. Bunu da Devlet Su İşleri eskiden yapıyordu. 

"UZMANLAR ÇALIŞMA YAPMALI"

Seyit Ahmet ATLI: Daha fazla tedbir alınabilir. Bazı olaylar yaşandıktan sonra bir takım önlemler alınıyor ama bu da çözüm değil. Dere kenarlarından uzak durmak, akıntıları meyil vermek gerekiyor. Felaketin önüne geçmek mümkün değil. İklim değişikliği yaşanıyor. Bunu uzmanların yapması lazım. Ama biz çoğunlukla ülkemiz olarak bir takım felaketler olduktan sonra bir takım tedbirler almaya çalışıyoruz. 

"PERİŞAN BİR HALDE"

Zahmetli YILDIRIM: Altyapı sıfır. Önlem diye bir şey yok. AFAD haber veriyor ama önlem alınmıyor. Samsun da perişan bir halde. Hatta can kayıpları bile var. Altyapı olması, dere kenarlarındaki evlerin kalkması lazım. Seçilen gelen oturuyor süresini tamamlıyor gidiyor. Hep lafta kalıyor yani. Sanayiden adamlar kayıkla geçiyor. Sanki denizdeyiz. 

"DERELER ISLAH EDİLMELİ"

Naciye ŞENER: Tedbirler alınıyordur ama yeterli olup olmadığı araştırılmalı. Derelerin ıslah edilmesi gerekiyor. Gereken tedbirler alınırsa bu kadar sıkıntı yaşamayız diye düşünüyorum. Ölümler de oluyor. Ağaçlandırma yapılabilir, dereler ıslah edilebilir, insanlar bilinçlendirilebilir her şeyden önce.

"İNSANLARIN DA HATASI VAR"

Ahmet DURMUŞ: Allah'tan gelen bir şey. Tabii ki insanların hataları var. Büyükşehir Belediyesi'nin, İlkadım'ın çok büyük hataları var. Kadamut'ta oturuyorum. Bizim oraları sel bastı. Bir tane iş makinesi gelmedi. Bir tane yardım alamıyoruz. Borular tıkalı. Hatalar çok. 

GÖZDE ARI

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.