KAHVENİN FAYDALARI ORTAYA ÇIKTI

Eskiden birçok bilim insanı kahvenin sağlığa zarar verdiğini düşünüyordu ama zamanla kahvenin faydaları ortaya çıktı.

DİYABETE İYİ GELİYOR

Bu faydalardan en dikkat çekici olanı, kahve içenlerin Tip 2 diyabet riskinin düşmesi.

Birçok büyük ölçekli çalışma, günde 3-4 fincan kahve içenlerin, çok az veya hiç kahve içmeyenlere göre hastalığa yakalanma riskinin yaklaşık yüzde 25 oranında azaldığını ortaya koydu.

Ancak kahvenin sağlık üzerindeki etkilerini inceleyen çalışmaların çoğu, nedensellik değil, ilişkisellik gösteren büyük gözlemsel çalışmalar. Bu da, sonuçları başka bir faktörün etkilemiş olabileceği ihtimalini doğuruyor.

Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yeni düzenleme Mevsimlik tarım işçileriyle ilgili yeni düzenleme

Belki de kahve içenler, daha çok egzersiz yapma, daha az alkol tüketme, daha sağlıklı yeme veya sağlıklarını iyileştirecek diğer alışkanlıklara sahip olma ihtimali daha yüksektir. Fakat, bilim insanları bu diğer yaşam tarzı faktörlerini hesaba kattıklarında da kahvenin diyabete karşı koruma sağladığı görülüyor.

Bu koruma etkisi, Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya'da bir milyondan fazla kişinin katıldığı, kadın erkek, genç yaşlı, sigara içen ve içmeyen, obezitesi olan ve olmayan kişileri kapsayan çok sayıda çalışma ile destekleniyor.

METOBOLİZMAYI ETKİLİYOR

Kahve, metabolizmamızı etkileyen yüzlerce bileşen içeren bir içecektir. Bu bileşenlerden bazıları, özellikle kahveye alışkın olmayanlar için, kan basıncını, kan şekerini ve insülin duyarlılığını artıran ve vücudun stres tepkisini tetikleyen kafeindir. Bu, kahvenin sağlığa zararlı olduğu yönündeki eski inancın kaynağıdır. Ancak, kahveye düzenli olarak maruz kalan vücut, bu etkilere karşı tolerans geliştirir ve kahvenin diğer faydalı özellikleri ön plana çıkar.

Kahve, polifenol adı verilen ve sağlığa yararlı olduğu bilinen bitki bileşikleri bakımından zengindir. Polifenoller, iltihabı azaltır, hücre ve DNA hasarını önler ve insülin duyarlılığını ve kan şekeri kontrolünü iyileştirir. Kahve ayrıca lif içerir, bu da sindirim sağlığına katkıda bulunur. Kahve, sebzeler gibi, polifenol ve lif kaynağı olarak görülebilir. Kahve içmek, karaciğer ve pankreas gibi organların işlevini koruyarak diyabet riskini düşürmeye yardımcı olabilir. 

KAHVENİN YAN ETKİLERİ DE BULUNUYOR

Uykusuzluk, anksiyete, baş ağrısı, mide rahatsızlığı gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, hamile kadınlar için fazla kahve içmek riskli olabilir.
Bu nedenle, sağlıklı yetişkinlerin günde dört veya beş fincandan fazla kahve içmemesi önerilir.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.