Samsun Medya Grubu'na bağlı Samsun Canlı Haber TV ve Samsun Gazetesi ekipleri sokağın nabzını tutmaya devam ediyor. Ekipler, "Günümüzün şartlarına göre asgari ücret ne kadar olmalı?" sorusuna cevap aradı. 

İşte alınan yanıtlar:

2 BİN 500 TL
Özkan ŞENER: Asgari ücret günümüzün şartlarında en az 2 bin 500 TL olmalı. Çünkü kira, fatura derken kimse işin içinden çıkamaz hale geldi. Gün geçtikte Türkiye'de yaşamak zorlaşıyor. Ne yapacağımızı şaşırdık. 

YETERLİ DEĞİL
Tarık TOSUN: Kesinlikle mevcut asgari ücret yeterli değil. Ancak 2 bin 800 TL olursa biraz nefes alabiliriz. Bir de kira ödenmediği takdirde  bu rakam yeterli olur. Ama onun dışında kira ile birlikte geçinmek hiç de kolay değil. Bizzat hesabını yaptım. Çünkü hem kira hem de diğer giderler olunca geçinemiyoruz.

ŞARTLAR ZOR 
Fatmanur TOSUN: Günümüzün şartları çok zorlaştırıldı. Bir aile kira vermeden 2 bin 800 TL ile geçinebilir. Fakat kira veriyorsa 2 bin 800 lira bile yetmiyor. Çünkü fatura ve giderlere sürekli zam geliyor. Bir de çocuk varsa Allah o aileye yardım etsin.

3 BİN 500 TL
Ünsal VURAL: Bu şartlarda en az 3 bin 500 TL olması gerekiyor. Geçtiğimiz günlerde bir hesap yaptım sadece giderler bin 500 TL tutuyor. Kıyafet alacaksak olursak bizim para biriktirmemiz gerekiyor. Çocuk okutmayı düşünmüyorum bile. Bu rakam kesinlikle yetmiyor. 

HER ŞEY PAHALI
Murat ERGİN:  Asgari ücret şu an çok düşük. En az 3 bin TL olmalı. Çünkü artık elektrik, su, doğalgaz, çay, şeker derken her şey pahalandı. Dolayısıyla 2 bin TL ile geçinmek mümkün değil. Ayrıca 3 bin TL olsa da işverenler bunu kabul etmez. İşssizlik rakamları daha da artar. 

HUZURLU YAŞAM İÇİN 
Seyit Ahmet ÇAY: En az 3 bin 500 TL olmalı. Günümüzde bir ailenin kahvaltı maliyeti bile yüksek. Artık zenginler dışında kimse çeşit çeşit peynir ve zeytin alamaz hale geldi. Aylık giderlerde ciddi rakamlar ortaya çıkıyor. Bunun için en az  3 bin 500  TL  olmalı. Diğer türlü bir ailenin huzurlu yaşama imkanı yok. 

DURUM ÇOK KÖTÜ
Salih GÜNDOĞDU: Durum gerçekten çok kötü. İnsanlar oldukça zor geçiniyor. O yüzden asgari ücret en az 3 bin TL olmalı. Hatta o bile yetmez ama yine de şükretmek lazım. Zaten fatura giderleri, sigara parası, kredi kartları derken insanlar geçinemez hale geldi.  

5 BİN TL OLMALI
İhsan YILMA: Üç kişilik bir aile için asgari ücret en az 5 bin TL olmalı. Her şeye zam geliyor. Samsun'da bin TL'den aşağıya kira yok. Fatura ve ihtiyaçlar hesaplandığında onlarda yüksek rakamları buluyor. Zaten eğlence, tatil, giyim gibi harcamalar yok denecek kadar az. 

RAHAT BİR YAŞAM
Numan TÜRKOĞLU: Günümüzde bir kişi asgari ücret ile kira ödeyip çocuk okutulabiliyorsa ona madalya takmak lazım. Çünkü günümüzde geçim çok zor. O yüzden asgari ücret en az 4 bin 500 TL olmalı ve alınan vergiyi minimuma düşürmeliler. 

MÜCADELE EDİLMELİ
Ahmet UÇAK: Asgari ücret en az 2 bin 500 TL olmalı. Tabi ki bu rakamın üstünde herkes rahat eder. Ancak bizim de mücadele etmemiz gerekiyor. Her şey devletten beklenmez. Vatandaşlar diploma olmadan, masa başı is isteyip yüksek maaşlar istiyor. Bu adil değil. Herkes elini vicdanına koymalı. 

2 BİN 800 TL
Ahmet HACIHASANOĞLU: Asgari ücreti belirleme noktası çok önemli. Şu kadar olsun demekle olmuyor. Değerler ve ekonominin bir yönü var. Dolayısıyla bunu belirlemek hiç de çok kolay değil. Gönlümün istediği 2 bin 800 TL olmasıdır ama devlet için bu rakam fazla gelebilir.

Hande ONAT, Ekrem ASLAN