TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Özcan Özen, Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve 10 ili yıkan, Samsun'da da şiddetli bir şekilde hissedilen depremin, 4 ila 4.9 arasında hissedildiğini açıkladı 

KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREM SAMSUN'DA KAÇ ŞİDDETİNDE HİSSEDİLDİ?

Kahramanmaraş merkezli depremin Samsun'da da bazı noktalarda yaklaşık 4 ila 4.9 arasında hissedildiğini dile getiren Özen şöyle devam etti:

"Samsun'daki zeminlerin yüzde 70-80'i yumuşak. Deprem dalgası geldiğinde bazılarının daha fazla hissetmesi buna bağlı. Bazı Zeminlerin titreşimleri büyütme özelliği var. Atakum ve Canik'te üst taraflarda kaya zeminler var. Ama yine de tam anlamıyla sağlam bir zemine sahip diyemeyiz. Çünkü Ayrışma derecesi ve topografyanında ayrıntılı irdelenmesi gerekmektedir. Özellikle sahil şeridinde kum zeminler ve yeraltısuyu olduğu için, Bu özelliklere sahip zeminlerde taneler arası yer değiştirme çok kolay olacaktır, Biz buna zeminde sıvılaşma diyoruz. Bu tür zeminlere Deprem dalgası geldiğinde Taneler arası Yer değiştirme Kolay olacağından  Üst yapıyı denge de durabilme konusunda yoracaktır. Bu durum da binanın yan yatması, Batması kaçınılmaz hale geliyor. Bölgemizde bina bazında yapılan zemin etüt çalışmalarında bunların hepsi irdeleniyor. Ancak Denetleme mekanizmasında, Konusunda uzman Jeofizik Mühendislerinin olmayışı, saha çalışmalarının denetlenmemesi Eksiklikleri ortaya çıkarıyor. Yapıdenetimler ve Belediyeler bu konudaki eksiklerini tamamlamaları gerekiyor. Samsun, denetleme mekanizmasında Özellikle Zemin etüdlerinin denetlenmesi konusunda Çok eksik. Yerel yönetimlerde jeofizik mühendisleri yok."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.