Jeoloji Uzmanı Doç. Dr. Cem Kılıçoğlu, "Ramazan Demirtaş'ın artık ispatlanmış paleosismoloji ve tektonik haritalarına göre biz Orta Karadeniz Bölgesi'ndeki Ladik ilçesinde bir deprem beklemiyoruz" dedi.

FAYIN DAVRANIŞINI  ÇOK İYİ BİLİYORUZ

Kahramanmaraş merkezli depremlerin Samsun'da da hissedilmesinin korkulacak bir durum olmadığını belirten Doç. Dr. Kılıçoğlu, "Kuzey Anadolu Fayı'ndan bahsediliyor. Bu fay 250 yıl tekrarlı bir fay ve bizde 1943'te olduğuna göre yaklaşık 150 yıllık bir dönemimiz var. Ramazan Demirtaş'ın artık ispatlanmış paleosismoloji ve tektonik haritalarına göre biz Orta Karadeniz Bölgesi'ndeki Ladik ilçesinde bir deprem beklemiyoruz. Kuzey Anadolu fayın davranışını, modelini çok iyi biliyoruz. Nasıl davrandı, ne kadar atım oldu? Bunların hepsini sismologlar söylüyor. Erzincan, Erzurum bölgesinde sığ bir deprem olursa ve bu Orta Karadeniz Bölgesi'ni sismik olarak tetiklerse; buralar incelenir, bakılır, bunlar raporlanır ve duyurulur" diye konuştu

YÜZLERCE EKİP BİZLER İÇİN ÇALIŞIYOR

Kahramanmaraş merkezli depremlerin Samsun'da hissedilmesinin nedenini yumuşak zemin olmasına bağlayan Doç. Dr. Kılıçoğlu sözlerine şunları ekledi: "Yüksek yapılarda yaşayan insanlar tedirgin oldu. Statik mühendisleri o sallanmaları bilerek yapıyorlar. Herkes şunu unutuyor, 1999, 2008 ve ve 2018'de çok sıkı, sert bir deprem yönetmelikleri çıkardık. Yani bizim statik beton, donatı nervürlü demirler bu konuda çok sıkı. Sahada yüzlerce jeoloji mühendisi, MTA'dan, AFAD'dan ekipler ölçümler yapıyor bizler daha rahat evlerimizde oturalım diye. Onlara hem teşekkür etmek, hem saygı duymak gerekiyor, çok özverili çalışılıyor. Zaten eski Samsun kayalık yerlerde kurulu. Oralarda sıkıntı yok. Heyelan alanları da belli. Samsun'da en büyük problem heyelan. Bunu göz önünde bulundurarak çalışmalar yapılırsa ben hiçbir problem olacağına inanmıyorum. Başaracağımıza inanıyorum."

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.