KUDAKA tarafından geçtiğimiz hafta düzenlenen Avusturya ve Almanya gezilerini değerlendiren Erzurum Valisi Dr. Ahmet Altıparmak Erzurum’un oldukça fazla güneş alan bir il olduğunu ve güneş enerji sistemlerinden yararlanması gerektiğini belirtti.

Bugün sabah Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansını ziyaret eden Vali Altıparmak Genel Sekreter Talha Bekir Özmen’den brifing aldı. Ajansın kuruluşundan bu tarafa yapılan çalışmaları aktaran Özmen Erzurum-Erzincan-Bayburt illerini kapsayan TRA1 Bölgesinin nüfus yoğunluğu açısından en düşük bölge olduğunu söyledi. Bugüne kadar bin 55 proje aldıklarını kaydeden Özmen 380 projeye destek verdiklerini belirtti. Ülke nüfusunun yüzde 1’ini barındıran bölgenin projelerden faydalandırma oranının yüzde 3 olduğunu aktaran Genel Sekreter Özmen yatırımcılara her türlü desteğin verildiğini ve yatırım için teşvik edildiğini sözlerine ekledi.

Erzurum ve Bayburt’ta yatırım destek ofisinin olduğunu belirten Vali Altıparmak ise burada da bu ofisin ajanstan ayrı çalışması ve sadece Erzurum’a odaklanması gerektiğini söyledi. Hızlı trenin Erzurum’a kadar ulaşması için çalışılması gerektiğini ifade eden Vali Altıparmak; “Hızlı tren projesi zaten Erzincan’a kadar projelendiriliyor. Erzurum’a kadar uzanması için zorlamamız lazım. Asker, öğrenci ve turistler hızlı treni kullanacak kişilerdir. İran’dan ve çevre ülkelerden gelen turistler iç bölgelere gitmek için hızlı treni tercih ederler. Bu argümanlar üzerinde durmamız lazım” diye konuştu.

“ERZURUM’U YÜKSEK İRTİFA KAMP MERKEZİ YAPMAK İSTİYORUZ”

KUDAKA tarafından geçtiğimiz hafta Avusturya ve Almanya’ya düzenlenen geziyi de değerlendiren Vali Altıparmak Erzurum’u yüksek irtifa kamp merkezi yapmak arzusunda olduklarını ve bu konuda ileri düzeyde olan ülkelerin birikimlerinden faydalanmak istediklerini ifade etti. Bu alanda Avusturya’nın iyi bir seviyede olduğuna dikkat çeken Vali Altıparmak “Onların bilgi ve birikimlerini buraya nasıl taşırız, onun araştırmasını yaptık. Burayı yaz kampları için cazip hale getirebilirsek hem Erzurum kazanır, hem Türkiye kazanır” dedi.

“ERZURUM GÜNEŞ ENERJİSİ İÇİN OLDUKÇA AVANTAJLI BİR İLİMİZ”

Almanya’da ise güneş enerjisi sistemleri üzerine incelemelerde bulunduklarını ifade eden Vali Altıparmak Erzurum’un yılın 300 gününden fazla güneş aldığına ve bu enerji çeşidinden yararlanması gerektiğine dikkat çekti. Güneş enerjisinin dünyanın en temiz ve en bitmeyen enerjisi olduğuna vurgu yapan Altıparmak bu sektörde yabancı şirketlerin Erzurum’a ilgisi olduğunu ve bunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

KUDAKA brifingi ile kurum çalışmalarını dinleyen Vali Altıparmak birimleri de gezerek personellerle tek tek tanıştı. Vali Altıparmak’ın KUDAKA ziyaretinde Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı’da hazır bulundu.