Samsun Gazetesi Yazıişleri Müdürü Merve İlhan'ın sunduğu Seçim Vitrini programına katılan İYİ Parti Samsun Milletvekili Adayı Op. Dr. Ahmet Karkucak, önemli açıklamalarda bulundu. Karkucak, kentin sorunlarını önem sırasına göre sınıflandırdıklarına dikkat çekerek, seçildikten sonra ilk işinin 17 ilçeyi gezmek olacağını söyledi 

AHMET KARKUCAK KİMDİR?

"Ahmet Karkucak kimdir?" sorusuna yanıt veren İYİ Parti milletvekili adayı, "1978'de Samsunun Çarşamba ilçesinde Kızılot köyünde doğmuş biri. İlkokul ve ortaöğretimini Samsun Çarşambada tamamladı. Üniversite yılları 19 Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi ve İhtisas Beyin Cerrahisi uzmanıyım. Yaklaşık 17 yıldır Samsunda beyin cerrahisi uzmanı olarak çalışıyorum. Bu 17 yılın 16 yılı devlette 1 yılında da özel hastanede çalışmaktayım. Hekimliğimin yanında çiftçi bir ailenin çocuğuyum ve tarımla da uğraşıyorum kendim. Çarşambada yaklaşık 1.600 dönüm arazi kullanıyoruz. Ahmet Karkucak Samsunun çocuğu, halkın içinden biri" dedi. 

"BİLİMİN IŞIĞINDA HAREKET ETTİM"

Tarımla ilgili çok ciddi projeleri olduğunu belirten Karkucak, "Ben beyin cerrahisi uzmanı olarak Samsun'da kendimi belli bir noktaya kadar kanıtladım. Hep doğru olanı ve inandığım şeyleri yaptım. İçi boş hiçbir iş yapmadım. Tamamen bilimin ışığında kendi bilgi ve becerimi ve halkımın gerçekten ihtiyacı olanı gecemi gündüzümü ayırmadım. Tabi bu yoğun hekimilk devam ediyor. Siyasete girmemin temel nedeni gerçekten toplumda buna ihtiyaç olduğunu hissetmekti. Biliyorsunuz 14 mayıs seçimlerimiz bizim için çok kritik. Kritik olmasının 2 temel nedeni var birincisi toplumda bir ayrışma vardı, ikincisi ise gerçekten adalet duygusunun yitirildiği, ekonomik anlamda da bunlar birleşince insanların yolda birbirne düşmanca hareket ettiğini görüyorum, hastanelerde böyle. Ben Ahmet Karkucak olarak 17 yıldır zaten bir alt yapı vardı, bu alt yapı şuydu ben kimseyi ayırmadan, siyasi görüşüne bakmadan, insanımızı kendi anne, baba, kardeş gibi görerek çalıştım. Tarımla da ilgili çok ciddi projelerim vardı. Milletvekilliği noktasında siyaset düşündüm ve İYİ Parti'den milletvekili adayı oldum." ifadelerini kullandı. 

"İYİ PARTİ'NİN HDP İLE SELAMI YOKTUR"

HDP ile bir mutabakatı olmadığına dikkat çeken Karkucak, "Şunu özellikle söylemek istiyorum İYİ Parti'nin, HDP ile beraber içilmiş bir bardak çayı bile yoktur. Bir selamı yoktur, sohbeti yoktur, protokolü yoktur, imzası yoktur. Bizim burada HDP ile ilişkilendirilme gerekçemiz aslında ekonomik sorunlar, riyakatin olmaması, hukukta adaletin eksikliklerini örtmek adına saldırma politikası. Bu saldırma politikasının bizim halkımız görmeye başladı. Konuşulanların bizim açımızdan hiçbir karşılığı yok. O zaman diyorlar ki HDP size neden oy veriyor, biz Kürt miletinin oyunu istiyoruz biz Kürdüyle, Lazıyla, Çerkezi'yle bu millet bütün bir devlet. Onun haricinde şunu da belitmek istiyorum o zaman niye HDP millet ittifakını destekleyeceklerini söyledi. Ben burada şunu çok net söylüyorum, bakın Samsun'da işsizlik var, Ordu'da var, Amasya'da var, İstanbul'da var, Van'da var, Ağrıda bu sıkıntılar aynı şekilde Kürt milletinde de var." dedi. 

"ADALET VE HUKUKU HERKES İÇİN TAHSİS ETMEMİZ GEREK"

Karkucak, sorunların birlik beraberlik içinde çözülmesi gerektiğini söyleyerek, "14 Mayıs seçimlerinden sonraki süreçte aslında bu güne kadar olmuş olan bir çok hukuksuz, bir çok adaletsiz, bir çok kanunsuz işin üstünü örtme çabası ve süreci başlayacak. Bunun için bizim için çok önemli demelerinin sebebi de bu. İsimde vermek istemiyorum, veremiyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin, devlet yapısının tekrar tahsis edilmesi lazım. Yürütmenin ve yargının ayrılması lazım ve birbirini denetler noktada olması lazım. Bunlar olmadığı zaman bugün başkası gelir yarın başkası gelir ama bu ülke hiçbir zaman cumhuriyetin kurulduğundan beri bu kadar adaletsiz, bu kadar torpille, ötekileştirerek ve saygısızca yönetilmedi. Biz bu yüzden bu seçimi tarihi olarak görüyoruz. Kaybedilmesi kazanılması noktasında düşünmüyorum. Biz burada kednimizi anlatacağız, diğer adaylar da kendilerini anlatacaklar. Ben bu noktada insanımızın gülümsemesi gerektiğini ve bir arada olması gerektiğini ve bizim kendimizi analtmamız gerektiğine inandığım için benim açımdan gerçekten 14 Mayıs seçimleri tarihi bir seçim olacak. Biliyorusnuz beka sorunundan bahsediyorlar, beka sorunu osmanlı döneminden beri var, neden çünkü zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Beka sorununu ilk defa yaşamıyoruz ama ilk defa bu kadar ötekileştirilmiş ve ayrışmış durumdayız. Bizim bunu kucaklaşıp çözmemiz gerekiyor. Adalet ve hukuku herkes için eşit noktada tahsis etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. 

VATANDAŞTAN NASIL REAKSİYONLAR ALIYORSUNUZ ?

Sahada olumlu sonuçlar aldıklarını belirten Karkucak, "Biz millet ittifakının bir bileşeni İYİ parti olarak ve milletvekili olarak ben sahaya indiğimde çok olumlu sonuç alıyorum. Biz insanlara çok samimi dokunmuşuz ve insanlar bunu hissetmişler. Bu oluşturduğum onurlu duruşu bir ivme kazandırma adına zaten sahadayız. Ben 2018 yılında barış harekatında gönüllüydüm, hekim olarak. Çamur atalımda izi kalsın diye atılan sloganlar bunlar" diye konuştu. 

BİYOKÜTLE ENERJİ SANTRALİ VE ÇARŞAMBA ŞEKER FABRİKASI 

Çarşama Biyokütle Enerji Santrali ve Çarşamba Şeker Fabrikası konusuna değinen Karkucak şöyle konuştu; 

Hem vatandaşla, hem biyokütle enerji santralini hem de şeker fabrikasının parsellenen ve küçültüklen arazilerini gördük. Biz şeker fabrikasını kesinlikle açacağız. Şeker pancarı demek sadece şeker üretmek değil, aslında stratejik bir fabrikadır. Neden fabrika kapatıldı dediler ki polorizasyonu düşük, şeker oranı az zarar ediyor. Denetleyin, denetlemediniz. Ben bazı şeylein yanlışlıkla yapıldığına inanmıyorum. Dediler ki ot, çöp yakacağız. Yapılma gerekçeleri şudur, Türkiye cumhuriyeti devletine milyonlarca ton Avrupanın plastik atığı getiriliyor. 2023 bitminde yürürlüğe girecek olan yasası şu an bir çok haklın tepkini çekmemek için konulmadı. Bizim ülkemizde yapılanların peyderpey 2009 yılından beri bilinçli yapıldığına inanıyorum. Biyokütle santralinin yapılma nedeni de Türkiye topraklarına sokulmuş olan kimyasal bir çok atık ve zehirli gazların imhası için. Bu plastik atıkları ne için alıyoruz biz bunun karşılığında para alıyoruz ne için para alıyoruz ekonomimizi güçlendirmek için. Kim milli, kim yerli soruyorum. Biyokütle santrali kesinlikle kapatılacak hiç bir faydası yok. Bazı şeyleri planlı yapmak gerekiyor. Santralin ille de olması gerekiyorsa yapılabilecek çok alan var. Biz Samsunun sözü olacağız. Ankayara gittiğimde oradaki misafirhanede yapacağım çalışmalarımı ama dönüp geleceğim Samsuna hekimlikte yapacağım Samsunda. Çünkü hekimlik başka bir şey. Haftanın en az 2-3 günü hekimlik yapmayı düşünüyorum. İyi parti olarak biz ilçe ilçe sorunlarımızı ilk öncelikli sorunlar, orta öncelikli sorunlar ve sonra öncelikli sorunlar olarak planlamamızı yaptık. Ve saha da bunu anlatıyoruz.  Ben seçildikten sonra da ilk işim 17 tane ilçeyi gezmek ve grupları oluşturmak. 

"TARIMDA ÜRETİMİ TEŞVİK LAZIM"

Tarım alanında ne yapacaksınız? sorusuna yanıt veren Karkucak, "Bir kere üretimi teşvik etmemiz lazım. Teşvik etmemiz için çiftçinin tarlasından çıkmaması lazım. hayvanla uğraşanın ahırından çıkmaması lazım. Bunun için biz girdi maaliyetlerini çok düşüreceğiz. Partimiz bunu çok önemsiyor. Mazot, gübre ve ilaç kdv/ötv alınmayacak. Çiftçiden elektirik ücreti alınmayacak. Ekim dikim zamanı destek olacağız, peşin yatıracağız. En azından tarımla uğraşan çiftçin ürünü elinde kalmasını engellemiş oluyorsunuz ve ürünün maliyet, kar anlamında fiyatının gerilememiş olmasını sağlıyorsunuz. Fındık ve kenevir noktasında sıkıntı var. Fındık için çok önden yüksek bir fiyat açıklaması yapılacak, çünkü Karadenizin fındığı tek bir firmanın elinde şu an. O ne isterse o oluyor. Fındığı tek elden pazarlığını yapmayı düşünüyoruz. Tesislerimiz var Samsun genelinde çok ciddi girişimcilerimiz var. Gerekirse biz hükümet olarak elimizi taşın altına koyacağız. Donanımlı laboratuarlar kuracağız. Ve yaptığımız ürünü Avrupaya rahat satabileceğiz. Avrupa ülkesi artık organik gübreye geçti, bizim kendimiz 10 dönüm kivi bahçemizde denedik ve inanılmaz bir sonuç aldık. Bu noktada çok kararlıyız. Çok büyük bir şirket düşünün ve çok büyük bir açık alan ama her bir evde 500-1000 tane düşünün ama genele vurduğunuzda tavuğun olduğu bir çiftlik düşünün Samsun için ve bu bizim için ekstra bir enerji de değil. Kadınlarımız için ortalama gelirleri de 20 bin ile 36 bin arasında değişiyor. Çok basit bir proje ama çok güzel bir girdisi olan bir proje. Bunu atlattığım zamanda çok güzel tepkiler alıyorum. Bağ-kur çok önemli bir de biizm için ben duyuyorum Avrupa birliğine teşvikler gelmiş, proje yapılmamış. Yani şu an innaın çiftçimiz hepsi nerdeyse %95'i kredi borcu var. Hayvancılık ve tarım için bizim organik gübreye geçme, maliyetleri düşürme, tarıma dayalı sanayi yapmalıyız. Mesela bizim Samsun sınırlarında balık çiftliği projelerimiz var. Aynı zamanda Samsun için sulama projelerimiz var, salıpazarına barajımızı kuracağız. Ve bunlar bu memklekete çok ciddi bir gelir kaynağı. Buna inanmakta gerekiyor biz Samsun'a ve insanımıza inanıyoruz. Her şekilde yan yana olacağız." dedi. 

"BÜYÜKŞEHİR YASASINI KALDIRACAĞIZ"

Samsun genelinde yapmak istedikleri konusuna da değinen "Birincisi Büyükşehir yasasını kaldıracağız. İki köy okullarını açacağız. Basit bir şeyler gibi gözüküyor ama değil. Köy okulları ile ilgili çok ciddi çalışmalarımız var. Yıkık olanlar yeniden inşa edilecek, tadilat yapılabilecek olan okullarımız tadilat yapılacak. Büyükşehir yasasını neden kaldıracağız çünkü köylerimiz köy olmaktan çıktı. Büyükşehir yasalarının bir çoğu uygulanmadı neden uygulanmadı çünkü etki tepki meselesi. Truzim ile çok ciddi çalışmalarımız var. Neye ihtiyacımız var, kalkınma anlamında, tanıtma anlamında. Samsun gerçekten bir marka şehir. Mustafa Kemal Atatürk'ten dolayı marka şehir. Samsun dediğinizde dünyada bilinen bir şehir olmamız lazım. Yavaş yavaş tarımda geriye giden bir ülke modeline dönme ve buna da inanmış belli kişilerin bunu yaptığına inanıyorum. Bunun bir an önce çevrilmesi ve Atatürk ilke ve inkılaplarıyla Türkiye Cumhuriyetinin hiç bir şekilde geçmiş ile kavgalı değiliz. Osmanlı da devlet yıkılmadı, rejim değişikliği yapıldı. Daha demokratik halkın kendi kendini yönettiği bir rejim yapıldı. Cumhuriyet ilan edildi ve biz bununla birlikte, kadınımız, çozuklarımız çok refah seviyesine ulaştı. Adaletli, sosyal devlet anlayışına uyan yolda adım atmamız gerekiyor. Ben Samsun'un bu noktada Türkiye için de örnek olacağını düşünüyorum. En azından baş edecek siyasetçilerimiz olması lazım. Bizde bu yoldayız o yüzden." ifadelerini kullandı. 

Samsunlu vatandaşlara seslenen Karkucak sözlerini şöyle tamamladı; 

Değerli Samsun halkı ben içinizden biriyim. Samsunun 17 ilçesi için ve Samsun'u kalkındırmak için gecemi gündüz edeceğim. Biliyorsunuz 14 mayısta seçime gidiyoruz demokratik bir seçim olacağından hiç şüphem yok. Biz üstümüze düşeni yapıyoruz. Kürt, laz, çerkez ve gürcü Türkiye Cumhuriyeti'nin üst kimliğidir. Biz omuz omuza savaştık. Biz necip bir milletiz hiç bir zaman öteki olmayacağız. Biz hep beraberiz, bütünüz ve çok güzeliz. Allah nasip ederse de 15 Mayıs'ta bunların kutlamalarını yapacağız. 

YAREN YALNIZ 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.