Samsun Gazetesi Yazıişleri Müdürü Merve İlhan'ın sunduğu Seçim Vitrini programına katılan İYİ Parti Samsun Milletvekili Adayı Av. Yunus Gün, kentin sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Samsun'un en büyük sorununun istihdam olduğunu söyleyen Gün, "Dertlere derman olacağız, bize bir şans verin" ifadelerini kullandı.  

Programdan öne çıkan başlıklar; 

"AYRIMCI DİL OLMASIN"

İYİ Parti'nin HDP ilişkisine değinen İYİ Parti Samsun Milletvekili Adayı Yunus Gün, "Bizim için ayrıştırıcı bir dil yoktur. Ayrımcılık sürekli olarak bize empoze edildi aynı topraklarda doğduk, aynı topraklarda yaşıyoruz. Evvelinden beri bu vatan için birlikte mücadele ettik. Mücadele eden insanlar bu ayrıştırmacı dilden bıktı. Bu ayrıştırmacı dilden dolayı baba kardeşe, komşu komşuya düşman oldu. Bunlara karşı çıkıyoruz. Ayrıştırmacı dil olmasın. Bizim için tek bir dil var; vatanını sevenler ve sevmeyenler. İttifakımızda da HDP kesinlikle yok. Bizim ittifakımızda 6 parti var. Bu 6 partinin içinde HDP yok. Bunu anlatıyoruz ama basın ve medya bunu sürekli olarak empoze etmeye çalışıyor. İYİ Parti içerisinde bir kişi bile vatanını sevmeyen insanlarla anılamaz. Burada teröristlerle kürt halkını da ayırmak lazım. HDP ile ittifak içinde değiliz. HDP kendi vekillerini çıkartıyor. Vatanını seven kürt kardeşlerimize söylüyorum. Bizim derlerimiz aynı tasamız aynı. Kötü giden bir durum söz konusu. Ekonomi kötüye gidiyor, her şey kötüye gidiyor. İttifakı destekliyoruz. Bundan daha doğal bir şey yok." ifadelerini kullandı. 

"ULTRA YETKİLİ CUMHURBAŞKANI İSTEMİYORUZ"

14 Mayıs seçimlerinin neden tarihi olduğu sorusunu yanıtlayan Gün, "Biz Cumhurbaşkanlığı sistemine karşıyız. Biz sistem yanlış olduğu için karşıyız. Karşımızdaki Cumhurbaşkanı ultra yetkilerle donatılmış bir Cumhurbaşkanı. Kanun Hükmünde Kararnamelerle bütün devlete yön veren bir kişi. Bütün devlete yön veren kararların tek elde toplanmasını kabul etmiyoruz. Bu sadece Recep Tayyip Erdoğan için değil, kim olursa olsun kabul etmiyoruz. Neden? Meclisimiz var bizim. Meclisi pasif hale getirirsek her şeyi bir kişinin ağzına bırakırsak temsil olur mu? Olmaz. Bütün derdimiz, tasamız ultra yetkili bir Cumhurbaşkanı olmasın. Bu yüzden tarihi bir dönem.Denetimi olmayan bir Cumhurbaşkanını kesinlikle istemiyoruz. İlk yapmak istediğimiz, parlamenter sisteme geçmek. " dedi. 

"EKONOMİK DURUMLAR ORTADA"

Seçimin ikinci tura kalmayacağını düşündüğünü ifade eden Gün şu ifadeleri kullandı; 

Ülkemizin yaşadığı ekonomik durum ortada, çok yakın tarihte bir deprem geçirdik. Depremdeki zaafiyetlerimiz ortada. Çadır yetiştiremedik. Kabul edilebilir zaafiyetler değil. 

"ÇİFTÇİ KAZANIRSA HERKES KAZANIR"

Bafra'da tarımsal duruma ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gün, "31 Aralık'a kadar, Bafra Ovası'nda üretilen ürünlerin ihracatı çok sıkıntılıydı. Çarşamba Ovası'nda da aynı sıkıntı vardı. Çünkü laboratuvar sıkıntısı vardı. Mersin'de laboratuvar vardı ama mallar Mersin'e gitmiyordu. Mersin laboratuvarına girdi çıktı gösteriliyordu. Buradaki halcimiz malı Mersin'deki firmaya fatura ediyordu. Orada girdi çıktı gösteriliyordu. 10 milyonluk yatırımla artık ürünler Samsun'dan gönderiliyor. Bundan önce Mersin malı görmüyor. Buradan limana götürüyor, sadece evrak işlemi yapılıyor. Bu şekilde Samsun nasıl kalkınacak? Samsun köylüyü, Samsun esnafı nasıl kalkınacak? Çarşamba ve Bafra Ovası'nda çiftçi para kazanırsa inşaatçı da para kazanır, perde satan da halı satan da para kazanır, herkes para kazanır." diye konuştu. 

"TARIM ARAZİSİ BETONLAŞMAYA AÇILIYOR"

Türbe Mahallesi'nde 1. derece tarım arazisine Büyükşehir Belediyesi'nce yapılması planlanan Hal Projesi'ne ilişkin konuşan Gün, "Dedelerimiz, atalarımız çok akıllı insanlarmış. Çünkü tarım arazilerini şehirleşmeye açmamışlar. Biz her şeyi unuttuk, tarım arazisine bin dönümü yapılaşmaya açalım dedik. Birinci derece tarım arazisini yapılaştıracağız, şehirleştireceğiz, betonlaştıracağız devlete katkı sağlayacağız. Yer mi yok başka? Evet, halin yapılması lazım, Bafra Ovası'nda otogarın taşınması gerekir. Sezonluk işçilerin barınma ihtiyacının karşılanması lazım. Soğuk hava depoları, entegre tesisinin olması lazım. Biz, bilimsel metodlar, yapılmış örneklerle buraların eksikliklerini çıkararak hal projesini de otogar projesini de yapacağız. Ama göz göre, plansız bir şekilde tarım arazisinin ortasına bunu yapmayacağız. Kolay beldesinin yollarında hala ışık yok. Her sene 20-30 kez kaza oluyor orada. KapıkayaFest'lerin yapıldığı yer. Festivalden bu yana bir çivi çakılmadı, yolları ışıklandırılmadı. Turizm bölgesi diyoruz, otel yok. Bafra Ovası'nda dranej sıkıntısı yaşıyoruz. Planlanması lazım. Yağmur yağdığında tarlaları su basıyor. Bir çiftçi olarak söylüyorum; her gün bu sıkıntıları yaşıyoruz." diye konuştu. 

"SAMSUN SAHİPSİZ DURUMDA"

Gün, "Samsun sahipsiz durumda. Bunların mücadelesini vermemiz lazım. Her gün aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar beklememizin bir anlamı yok. Mücadele etmeyecekse 5 yıl sonra da aynı şeylerle karşılaşacağız. Sonuçlarından kaçamayız. Güçlü bir şekilde mecliste olmamız lazım, iktidar olmamız lazım. Biz bu projeleri yerine getireceğiz. Getiremezsek dosyayı önümüze koysunlar, desinler ki siz bunları dediniz. Canlı yayınlarımız kayıt altında. Bunun hesabını bize sorsunlar diyoruz. Bu kadar şeffafız. Hep bir şeylerden şikayet ediyoruz ama aynı siyasilere oy veriyoruz. Partizanlığa karşıyız. Doğruya doğru, yanlışa yanlış diyelim ve de doğruyu destekleyelim." sözlerini kullandı. 

"EN BÜYÜK SORUN İSTİHDAM"

Samsun'da tespit ettiği en büyük eksikliğin istihdam sorunu olduğunu vurgulayan Gün, "Yakakent'te çocuklarımız ne durumda? Alaçam'da hala suyu olmayan mahalleler var. Yol yok. Ziyarete gittiğimiz yaşlı çiftin kovalarla su taşıdığını öğrendik. Ayvacık'ta ailenizle kalabileceğiniz bir tane otel yok. Burada turizm gelişir mi? Gençlerimiz burada kalır mı? Kalmaz. Aynı sıkıntı Havza'da da, Vezirköprü'de de, Asarcık'ta da var. Merkez ilçeler haricinde sokaklarda gençler yok. İlk olarak bölgesel teşvikin artması lazım, yatırımcıların gelmesi lazım. Turizm potansiyeli olan ilçeleri turizme kazandırmamız lazım. Samsun'un ilçeleri göç veriyor. Gençlerimizi kaybetmememiz lazım." dedi. 

"YATIRIMLARI YAPACAĞIZ"

Çözümlerini sıralayan Gün şu ifadeleri kullandı; 

Turizm konusunda gerekli yatırımların tamamını yapacağız. Tarım konusunda yapılması gereken teşviklerin tamamını yapacağız. Arazilerin verimli kullanılması için uzun vadede projeleri derhal hayata geçireceğiz. Samsun merkezde ulaşım sorununun hat safhada olduğuna dikkat çeken Gün, "sahil yolu sorunlu, mülteci sorunu var. Çarpık bir imarlaşmayla karşı karşıyayız. Samsun inşaat sektörüyle yürüyor. Betonla ayakta kalıyor.

"ŞANS VERİN"

Sahadaki çalışmalara değinen Gün, "Bize halktan biri lazım. Çakarlı arabalarla dolaşacak adaylar değil, halkın derdiyle dertlenecek adaylar lazım. Oturup kahvede vatandaşla çay içecek, tarlada köylünün yanına gidecek adaylar lazım. Halkın içinde olacağız, mütevazi olacağız, vatandaşın dertleriyle dertleneceğiz. Dertlerine derman olduğumuz kişi sayısını artıracağız. Biz sahalardayız. Bizi bir deneyin, görün. Aynı şeyleri yapıp farklı sonuçlar beklemeyin. Şimdiye kadar siyasetçiler kapınızı çalmadıysa biz çalan olacağız. Dertlerinize derman olacağız. Düğününüzde cenazenizde birlikte olacağız. Ayrıştırmayacağız. Vatanını seven herkesi kucaklayacağız. Liyakatli olacağız, kayırmayacağız, israftan kaçınacağız. Ülkemiz, çocuklarımız için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Kadrolarımız deneyimli. Bize bir şans verin, gençlere bir şans verin. Yapamazsak hesabını sorun." diye konuştu. 

YAREN YALNIZ 

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.