Samsun ve ilçelerinde irili ufaklı oluşmuş birçok göl bulunmaktadır. "Samsun gölleri", bu göllerin oluşumu, isimleri, ve nerede olduklarına dair tüm detayları bulabileceğiniz yazımızı sizler için derledik.

ladik-golu.jpg

SAMSUN GÖLLERİ

Samsun'da Ladik, Çarşamba ve Bafra'da olmak üzere üç yerde göl bulunmaktadır. Bunlardan Çarşamba ve Bafra da bulunan göller delta gölleridir. Ladik Gölü ise oluşumu açısından diğerlerinden farklı bir karaktere sahiptir.

LADİK GÖLÜ

Ladik ilçesine 10 kilometre, Ladik ovasının doğusunda bulunmaktadır. Bu göl Ladik Akdağ yamaçlarından akan su ile beslenmektedir. Ladik Gölünün denizden yüksekliği ortalama 900 metredir. Gölün etrafı sazlık ve bataklıkla çevrilidir.

balik-golu-e1543072145471.jpeg

BAFRA GÖLLERİ

Bafra Ovası tamamen Kızılırmak tarafından meydana gelmiş ve nehrin iki tarafında çukurlar açılmış ve bu çukurlarda göller oluşmuştur. Bu göller Kızılırmak'ın basında bulunan Karaboğaz gölü, diğeri ise Kızılırmak'ın doğusunda bulunan Balık Gölü'dür. Balık gölü en önemli göl olarak adlandırılmaktadır. Bu gölde balık avcılığı da yapılmaktadır. Bafra'da bu göllerden başka Dutdibi, Liman, Uzungöl ve Tombul Göl gibi birçok irili ufaklı göller bulunmaktadır.

ÇARŞAMBA GÖLLERİ

Çarşamba gölleri tıpkı Bafra gölleri gibi deltada bulunmaktadır. Akçagöl, Akarcık, Dumanlı gölleri en önemli olarak adlandırılanlarıdır .Bu göllerin bazıların da çapak, akbalık ve sazan gibi çeşitli balıklar avlanılmaktadır.

SİNET GÖLÜ

Termede bulunan Simet Gölü, Terme çayının yatağının değişmesiyle meydana gelmiştir. Bu gölde de balık avcılığı yapılmaktadır.

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.

BALIK GÖLÜÜÜ.jpg