Yeni araç alımında yaşanan fiyat yükselişleri ve arz problemleri, tüketicilerin ikinci el otomobil pazarına yönelmesine sebep oluyor. İkinci el araç piyasasında fiyatlar o kadar hızlı değişiyor ki, gün içerisinde bile farklılık gösterebiliyor. Bu durum, uygun fiyatlı bir araç bulduklarında alıcıların derhal harekete geçmelerine neden oluyor. Ancak, hızlı karar vermenin bazı riskler taşıdığı unutulmamalıdır.

Uzmanlar, ikinci el bir araç satın alırken, aracın mekanik durumu ve güvenlik açısından titiz bir değerlendirme yapılmasını önermektedir. Ayrıca, çilingir Emir Şatak gibi profesyoneller, araç alımında anahtarların değiştirilmesinin önemini vurgulamaktadır.

Şatak, konu hakkında şu ifadeleri kullandı: “Eğer aracın yedek anahtarı yoksa mutlaka yeni bir anahtar yaptırılmalıdır. Tek anahtarla araç kullanmak her zaman risklidir.” diyor. Şatak, tek anahtarın kaybolması durumunda yaşanacak sorunları şöyle anlatıyor; “Tek anahtar kaybolduğunda aracın anahtarını yeniden yapmak çok daha pahalıya mal oluyor. Ayrıca anahtarın kaybolduğu yer de önemli. Mesela piknik alanında anahtar kaybederseniz ve yedeği de yoksa bulma ihtimaliniz çok düşük. Bu durumda hem zaman hem de para kaybı 2-3 kat artıyor."

Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor! Geri sayım başladı Bankada parası olan herkesi ilgilendiriyor! Geri sayım başladı

YEDEK ANAHTARI İSTEMENİZ ÖNEMLİ

Emir Şatak, ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gereken bir başka noktaya da değindi. “Aracın yedek anahtarı olup olmadığını kontrol etmek çok önemli. Eski sahibi aracın yedek anahtarını kaybetmiş veya saklamış olabilir. Bu durumda aracınızı çalınma riskine karşı koruyamazsınız.” diyor.

OTOMOBİLİN BEYNİNDEN SİLDİRİN

“Eski anahtarın aracın hafızasından silinmesi çok önemli. Aksi takdirde aracınızı başkası çalıştırabilir. Bu da otomobil hırsızlığı riskini artırır.”

Şatak, yeni model araçlarda bulunan Keyless go (anahtarsız geçiş) sisteminin avantajlarından bahsetti. “Bu sistem sayesinde anahtarınız cebinizdeyken aracınızı açabilir ve çalıştırabilirsiniz. Anahtarınızın pili bittiğinde ise panik yapmanıza gerek yok. Kapıyı mekanik uçla açtıktan sonra anahtarınızı kontağa yerleştirip start düğmesine basmanız yeterli. Alarm sistemi olan araçlar hırsızlara karşı caydırıcıdır. Aracınıza darbe alırsa önce uyarı sesi çıkarır, sonra alarm çalar. Hassasiyet ayarı da yapabilirsiniz. Cam modülü de ekleyebilirsiniz. Bu sayede aracınızı kitlediğinizde camlar ve sunroof otomatik olarak kapanır.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

kamu son haber

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.