Ramazan ayının vazgeçilmezi iftar sofralarının maliyeti, bu yıl oldukça pahalı.  
Geçen yıla göre yüzde 80’e yakın artan iftariyelikler hem cep hem el yakıyor. Öyle ki mütevazı iftar sofrası kurmak bile dar gelirli ailenin bütçesini zorlayacak.
Ramazan ayının olmazsa olmazı pide, hemen hemen her yerde 10 liradan satılacak. Geçen yıl 330 gramı 6 lira olan yumurtasız ve susamlı pide bu yıl yüzde 62 artışla 300 gram olarak 10 liradan fırın tezgahlarında yerini alacak. Yumurtalı pidenin de 12- 15 lira aralığında satılması bekleniyor.
Belediyelerin ürettiği 300 gramlık pide ise 5 lira. Sabit gelirli kalabalık aileler doğal olarak buradan alacak. Aynı gramajdaki pide büfelerde 5 liraya satılırken fırınlarda 10 lira. İki kat fiyat farkı mevcut. İyi ki belediyelerin Halk Ekmek büfeleri var. Ne yapsın gariban insanlar, bu pahalılık karşısında? Belediyeler olmazsa nefes alamazlar. 
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı’nın verdiği bilgiye göre, geçen yıl pidenin kilogram fiyatı 20 lira iken bu yıl kilogramı 33 liraya yükseldi. Un, susam ve işçilik maliyetlerindeki artıştan ötürü pide fiyatlarına yüzde 62 oranında zam yapıldığını açıkladı Balcı.
Fırın sahipleri girdi maliyetinde yüzde 100 ‘e yakın artışa karşın vatandaşa en makul fiyattan pide satacaklarını ifade ediyor. Elbette haklılar. Ancak asgari ücretle, 5.500 liralık en düşük emekli aylığı ile ailesini geçindirmeye çalışan vatandaş da haklı cep boşaltacak pide ve iftariyeliklerin yüksek fiyatı karşısında. Hele bir de 5 ve üzeri nüfusu olan aile söz konusu ise. O aile günde en az 4-5 pide tüketir. Halk Ekmek büfelerinden satın alsa bile cebinden her gün 20-25 lira sadece pide parası çıkacak.
İftar sofralarının vazgeçilmezi zeytin, peynir, hurma ve pastırma fiyatları aşırı yükseldi geçen yıla göre. En ucuz zeytinin kilosu 80-90, beyaz peynir 100 lira. Bütçeye uygun pastırma 300, kaliteli olanı 600 lira. Bir dilimi 4.5 liraya geliyor. Varın gerisini düşünün. Dar gelirli zaten yanaşamaz pahalı pastırmanın yanına. Ramazan ayında çokça tercih edilen ve vatandaşın orucunu açtığı hurmanın diğerlerinden geri kalır yanı yok. 250 gramlık paket hurma 60 lira. 
Kırmızı ve beyaz et çoktan uçtu. Her gün değişiyor fiyatları. Yetişebilmek kıt bütçeliler için mümkün değil. Oldukça zor geçecek oruç ayı alt ve orta gelir grubundakiler için. Ramazanın dayanışma ve yardımlaşma ayı olduğu gerçeği ile güç durumda olanlara ve depremzedelere maddi anlamda destek olunmalı. Gizli yapılacak yardım ve destekler ibadetin en büyüğü aslında. Lüks otellerdeki iftarlar yerine depremzedelere ve yoksullara el uzatmalı varsıllar. 
Üretenin ve tüketenin yakındığı bu tablonun ortaya koyduğu tek gerçek; hayat pahalılığının giderek arttığı, parayı pula çeviren yüksek enflasyonun bir türlü önlenemediğidir. Mevcut tablo sürerse milyonlarca emekçi, emekli, memur, çiftçi, esnaf, dul ve yetim daha yoksullaşır, satın alma gücü iyiden iyiye dibe vurur...