Cumhurbaşkanlığı seçimine bir yıl gibi kısa süre kalmasına karşın, Millet İttifakı adayının netleşmemesi çeşitli isimleri gündeme taşmaya devam ediyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İYİ Parti lideri Meral Akşener’in isimleri adaylık için yazılıyor, çiziliyor, tartışılıyor. Lakin Akşener, Başbakanlığa talip olduğunu açıklayarak, bu konuda çok iddialı olmadığını gösterdi.

Dört isim arasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu daha öne çıkıyor. Kendisi de İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrasi ve Atılım Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti liderleri ismi üzerinde uzlaşı sağlarsa ortak aday olabileceğini açıkladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, katıldığı TV programında adayının Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu belirtti. Aslında bazı çevreler “seçimi kazanabilme” adına İmamoğlu’nun şiddetle aday gösterilmesini savunuyor. Açık şekilde belirtmese bile İmamoğlu’nun adaylık beklentisi hayli fazla.

Tartışmalar bu minvalde sürerken, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Cumhurbaşkanı adaylarının Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş olduğunu İsmail Küçükkaya’nın programında ifade etti. Yavaş’ın her kesimden oy alarak seçimi kazanabileceğini söyledi. Nedense Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Halkla İlişkiler Bürosu iddiaları anında yalanlayarak, Yavaş’ın Başkentin hizmetine odaklandığını bildirdi.

Görünen o ki, Mansur Yavaş, Ekrem İmamoğlu kadar öne çıkmayarak gelişmeleri uzaktan izliyor. İsmi üzerinden yapılan tartışmalara, önerilere “Sadece işimi yapıyorum” diyerek Cumhurbaşkanlığı adaylığına ilişkin hevesli olmadığı profilini çiziyor. Belli etmese de ortak aday gösterilirse “hayır” demez. Zira Cumhurbaşkanlığı gibi devletin tepesinde çok ulvi bir görevi üstlenmeyi hangi yurttaş istemez.

Mansur Yavaş’ın adı daha önce de gündeme gelmiş, Kılıçdaroğlu kamuoyunda öne çıkınca geri planda kalmıştı. Kanımca akıllı politika izleyerek tartışmaların içerisinde olmamayı ve isminin yıpratılmasını istemiyor. Belki de doğru olanı yapıyor.

Önceki seçim arifesinde seçmenin yakından tanıdığı çeşitli isimler ortaya atılmış, lakin aniden Ekmeleddin İhsanoğlu gibi hiç kimsenin bilmediği bir bilim insanı aday gösterilmişti. Yanlış aday doğal olarak seçimin yitirilmesine yol açmıştı. Elbette, İhsanoğlu ile Mansur Yavaş arasında dağlar kadar fark var.

2019 yerel seçiminde CHP ve İYİ Parti dışında diğer partilerin tabanından oy alarak yıllar sonra Melih Gökçek’i koltuğundan eden Mansur Yavaş’a HDP dışındaki seçmen çoğunluğunun olumlu bakması kuvvetle muhtemel.

Tabii burada son sözü Kemal Kılçdaroğlu ile Meral Akşener ve 4 parti lideri söyleyecek. Yine de Mansur Yavaş ismini bir kenara not etmekte yarar var. Zorunlu koşullar ortak adaylığını sağlayabilir...