Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 5 ayının vurulması için açtığı 50 bin liralık ihaleye karşı, "Bu parayı biz verelim, ayıların canı bağışlansın" diye kampanya başlattı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, geçen yıl artan ayı saldırıları nedeniyle Artvin, Kastamonu, Sinop ve Giresun illerinde yaptığı sayımın ardından kota dışında kalan 15 ayının avlanmasına karar verdi. Artvin'de 6, Kastamonu'da 5, Sinop'ta 3 ve Giresun'da da bir ayının vurulması için geçen 20 Nisan'da, açık artırma usulü ihale yapıldı. 'Av turizmi' kapsamında Ekim ayı içerisinde belirtilen ormanlık alanlarda 5 ayının vurulması için ihaleyi 5 Türk avcı toplam 50 bin lira karşılığı kazandı. İhaleyi kazanan 5 kişinin, av sezonu olan Ekim ayı içerisinde Kastamonu'da av yapacakları belirtildi.
Hayvanseverler bu duruma büyük tepki gösterdi.
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Orman Su İşleri Bakanlığı'na yürütmeyi durdurma davası açtı.
HAYTAP Basın Sözcüsü Şule Baylan, “Bizlere göre 'Can alma Turizmi' olan bu sisteme dur diyoruz. Dağ keçilerin ve ayıların vurulmasını engellemek için hukuki girişim başlattık. Madem parayı veren ayıların canını alacak o zaman parayı bizler verelim, ayıların canlarını da bağışlayalım. Toplam 5 ayı için bakanlığın talep ettiğinin bir lira daha fazlasını, yani 50 bin 1 TL 'yi , bizler aramızda toplayıp devlete verelim. Ayıların canlarını da bağışlayalım. Bizim gibi düşünenleri 5 ayının can bedelini bereaber ödemeye çagırıyoruz. 'Para mı? Can mı? diyoruz" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAFLI