Mesut MADAN/ BURDUR, () - KAFES Filmi'nin uyarlandığı aynı adlı kitabın yazarı Lütfü Şehsuvaroğlu, "30-40 yıldır bu memlekette ülkücüler hep kurgulanmış, cinayete hazırlanmış, devletin adamı, her an adam öldürmeye hazır, onu bir ana doğurmamış, bir sevgilisi olmamış tipler olarak sunuldu ve bu toplum bunu sineye çekti maalesef" dedi.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Gelişme ve Geliştirme Birliği (GEBİR) tarafından 12 Eylül askeri darbesi döneminde ülkücülerin yaşadıklarını anlatan Kafes Filmi'ne ilişkin söyleşi düzenlendi. MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’ndaki söyleşiye filmin yapımcısı Yasemin Nak ve filmin sinemaya uyarlandığı aynı adlı kitabın yazarı Lütfü Şehsuvaroğlu ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ konuşmacı olarak katıldı.
FİKİRLERİN ÇARPIŞMASINDAN HAKİKAT ŞİMŞEĞİ ÇIKACAKTI
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ konuşmasında, 12 Eylül öncesinde kendilerine birilerinin konuşma, tartışma ve anlaşmayı değil kavga etmeyi öğrettiğini belirtirken, ilkokul 5’inci sınıfta ülkücü olduğunu ve ülkücü hareketin içinde yer aldığını anlattı. Özdağ, şöyle dedi: "Türkiye'nin solu keşke Türkiye'nin solu olsaydı. Niye Fransa’nın solcuları önce Fransa der de, bizim solcularımız önce Rusya, Çin, Mao, Lenin, Stalin diyorlardı? Neden Türkiye’nin kahramanlarından habersizdiler? Sonra biz niye kavga ettik? Neden dövüştük, konuşmayı, tartışmayı, anlaşmayı niye öğrenemedik? Fikirlerin çarpışmasından hakikat şimşeği doğacaktı. Ama birileri bize konuşmayı, tartışmayı değil, kavga etmeyi öğretti. Bizim sözde aydınlarımız, bizim askerlerimiz, bizim siyasilerimiz, bizim medya patronlarımız bizi kamplaştırdılar, bölüştürdüler ve buradan gerek içeride gerek dışarıda rant devşirdi birileri. İçerideki egemen güçlerin uzantıları veyahut da bu noktada kendilerine rant devşirmek isteyenler veya egemen güçler Türkiye'nin hep zayıf olmasını istedi. Biz de bunu idrak edemedik. Sol da idrak edemedi sağ da idrak edemedi. Bana kızabilirsiniz. Pişman mısınız diye. O dönemin idealizmini özlüyorum, ama kavgalarını özlemiyorum."
ACILAR HEPİMİZİN İÇİNİ SIZLATTI
Filmin yapımcısı Yasemin Nak da, "O dönemi yaşamadık ama araştırdığımızda yaşanan acılar hepimizin içini sızlattı. Kafes’in çıkış noktası şu; hangi düşünceye inanırsanız inanın derdimiz vatandı” dedi.
ÜLKÜCÜLER HEP KURGULANMIŞ
Yazar Lütfü Şehsuvaroğlu ise 12 Eylül döneminde cezaevinde yaşadığı sıkıntıları anlattı. Şehsuvaroğlu, "30- 40 yıldır bu memlekette ülkücüler hep kurgulanmış, cinayete hazırlanmış, devletin adamı, her an adam öldürmeye hazır, onu bir ana doğurmamış, bir sevgilisi olmamış tipler olarak sunuldu ve bu toplum bunu sineye çekti maalesef. İlk defa hakkı teslim ederek Yasemin hanımın cesaretiyle bu film yapıldı. Birçok salon bu filmleri almadı" diye konuştu.