KİRAZ Çok Programlı Anadolu Lisesi öğretmenleri, hazırladıkları projeyle İzmir Kalkınma Ajansı'ndan (İZKA) 781 bin liralık hibe aldı. Elektrik bölümü atölyelerini yenileyen, kuruma beş yeni laboratuvar kazandıran öğretmenler bununla da yetinmeyip, okulun çatısına 25 KW gücünde güneş enerji santrali kurdu. İhtiyacı olan enerjiye artık para ödemeyen okul, şimdi fazla enerjiyi TEDAŞ'a satarak gelir de elde ediyor.
Kiraz Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde görevli elektrik ve elektronik öğretmenleri Murat Taşbaşı, Mesut Teke, Tamer Akarsu ve İngilizce Öğretmeni Melih Karahan; Okul Müdürü Mehmet Yavuz'un öncülüğünde 'Kiraz Yüzünü Güneşe Dönüyor' adlı proje hazırladı. İki aylık bir çalışma sonrası İZKA'ya sunulan proje; 156 proje arasında ilk 16'ya girip, 781 bin liralık hibe almaya hak kazandı. Sağlanan destekle elektrik bölümü atölyelerini yenileyen eğitimciler, okula dört elektrik ve elektronik laboratuvarı ayrıca bir de bilgisayar laboratuvarı kurdu. Ayrıca okulun çatısına 25 KW gücünde Güneş Enerji Santrali kurulumuyla, kurumun elektriğini güneş enerjisinden elde etmeye başladı. Bu sayede artık okul enerji için her hangi bir ödeme yapmazken, fazla gelen enerjiyi de TEDAŞ'a satıyor. Okulun ikinci katında kumanda odası oluşturan eğitimciler, her şeyi buradan yönetiyor.
Öğretmen Murat Taşbaşı, "Çatıda 250 wattlık 100 panel bulunuyor. Toplamda 25 KW'lık güneş enerji sistemi var. Güneş enerji sistemi okulumuzun günlük enerji ihtiyacının tamamını karşılama özelliğine sahip. Aynı zamanda, gün içerinde fazla üretilen enerji TEDAŞ'a satılıyor" dedi. Taşbaşı, ayrıca hazırladıkları AB projeleri kapsamında dört ayrı ülkeye 40 öğrenci ve 27 öğretmen gönderdiklerini de ifade etti.
Okul Müdürü Mehmet Yavuz, "İyi bir ekip çalışmasıyla, okulumuza güneş enerjisi sistemi kurmayı başardık. Bundan da son derece mutluyuz. Bütün ekibime teşekkür ediyorum" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI