Eyüp KELEBEK/ESKİŞEHİR, () - ESKİŞEHİR Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nün hazırladığı 'Kuruluştan Cumhuriyete' adlı proje kapsamında ortaokulların 7'nci sınıflarında okuyan okul birincisi 112 öğrenci, 3 otobüsle 6 günlük tarih ve kültür gezisine gönderildi. Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne ve İstanbul'u kapsayacak gezide öğrencileri gittikleri kentlerde profesyonel tiyatrocular dönemin kostümlerini giyip karşılayacak ve tarihi anlatacak.
Öğrencilerin 6 günlük geziye gönderilmesi nedeniyle Vilayet Meydanı'nda tören düzenlendi. Törene Eskişehir Emniyet Müdürü Mustafa Şahin, müdür yardımcıları, şube müdürleri, öğrenciler ve aileleri katıldı. Emniyet Müdürü Şahin yaptığı konuşmada, Güvenli Hayat ve Güvenli Gelecek İçin Çocuk ve Gençler Sosyal Koruma ve Destek Programı (ÇOGEP) kapsamında Eskişehir'de Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü'nce 'Kuruluştan Cumhuriyete' adlı proje hazırlandığını söyledi. Şahin şöyle devam etti:
"Bu çerçevede; il merkezi ve ilçelerimizde bulunan toplam 108 ortaokulun yedinci sınıf okul birincilerinden oluşan 112 öğrenci İl Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığı ile tespit edilerek, 6 öğretmen ve 17 Emniyet personelinin katılımı ile kuruluştan cumhuriyete uzanan yolda ilk adımın atıldığı Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş yeri olan Bilecik ili Söğüt ilçesinden başlayarak, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne ve İstanbul illerini kapsayan gezi planlandı. Ziyaret edilecek yerlerde, dönemin kostümlerini giymiş profesyonel tiyatrocular tarafından, öğrencilerimize o yerin tarihimizdeki önemini tarihi kişilikler drama ve tiyatroyla canlandıracaklar."
Öğrencilere profesyonel tiyatrocuların canlandırmalarıyla Söğüt İlçesinde Ertuğrulgazi ve Hayme Ana, Bilecik'te Osman Bey ve Şeyh Edebali, Bursa İlinde Orhan Bey, Çanakkale'de Süleyman Çelebi, Edirne'de Murad Hüdavendigar, Mimar Sinan, İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet, Akşemseddin, Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, 2'nci Abdülhamid Han, Sultan Mehmed Reşad ve Mustafa Kemal Atatürk kuruluştan Cumhuriyete tarihini anlatacak.
Vilayet Meydanı'ndaki törende, yapılan konuşmalardan sonra dua okundu ve ardından 112 öğrencinin bulunduğu 3 otobüs Eskişehir'den Bilecik'in Söğüt İlçesine hareket etti.

FOTOĞRAFLI