Gülseli KENARLI - Taner YENER / İSTANBUL, () BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, "İstanbul yükselen Türkiye'nin, küreselleşen dünyada yıldız şehri ve bütün çevre coğrafyaların temel çekim alanı haline gelmektedir. İstanbul yükseldikçe Türkiye yükseldi. Türkiye yükseldikçe çevredeki bölgeler istikrar bölgesi haline gelir" dedi. 


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı imza törenine katıldı. Törende konuşan Başbakan Davutoğlu, "Eğer bir şehrin önemini, bir ülkenin ekonomik gücünü görmek isterseniz uçağın indiği anda havalimanına bakacaksınız. Eğer havalimanı canlıysa, hareketliyse ve her an bir uçağın kalkıp, bir uçağın indiği ritmik tempo ile çalışıyorsa o şehir, o ülke yükselen bir ekonominin merkezi haline geliyordur" dedi.

"TÜRKİYE YÜKSELDİKÇE ÇEVREDEKİ BÖLGELER İSTİKRAR BÖLGESİ HALİNE GELİR"
Ahmet Davutoğlu sözlerine şöyle sürdürdü:
"İstanbul yükselen Türkiye'nin, küreselleşen dünyada yıldız şehri ve bütün çevre coğrafyaların temel çekim alanı haline gelmektedir. İstanbul yükseldikçe Türkiye yükseldi. Türkiye yükseldikçe çevredeki bölgeler istikrar bölgesi haline gelir. Arap Baharı sonrasında bugün Bağdat'ta, Şam'da, Kahire'de maalesef bu tarihin kadim şehirlerinde çok canlı bir ekonomik hayat, çok canlı bir havayolu ulaşımı mümkün değil. Ama İstanbul gittikçe artan tempoyla tarihin akış hızından daha hızlı bir akışla geleceğe dair yürüyor. Aslında bu sadece İstanbul'un yükselmesi değil aynı zamanda Türk Hava Yolları'nın, Türk hava ulaşımının yükselmesiyle de paralel bir gelişmedir."

"DÜNYANIN EN BÜYÜK HAVALİMANINA SAHİP OLACAK İSTANBUL"
Türkiye hava yolu sektörü cirosunun 2,2 milyar dolardan 31 milyar dolara yükseldiğini belirten Davutoğlu, "Burada kamu-özel sektör girişimlerinin ortak çalışmalarının başarılarını açıkça görüyoruz. İstanbul bu anlamda daha da özel bir konuma sahip. Dünyanın en büyük havalimanına sahip olacak İstanbul bu dönem içinde dünyanın en önemli ekonomik ve finans merkezine dönüşmesinin de ilk adımlarını da atmış olacak. Yeni havalimanımıza 10,2 milyar eurosu yatırım, 22,1 milyar eurosu kira bedeli olmak üzere toplam 32,3 milyar euroya ulaşan bir özel sektör katkısı sağlandı. Bu anlamda, bu havalimanı sadece dünyanın en büyük havalimanı olma özelliğine sahip olmayacak, dünyanın en özgün kamu, özel işbirliğiyle gerçekleşmiş havalimanı olma özelliğini taşıyacak. İlk etabı inşallah 2018 yılı ilk çeyreğinde birlikte gerçekleştirme imkanı bulacağımızı ümit ediyoruz" ifadesini kullandı.

"ASYA İLE AVRUPA'YI, PEKİN İLE LONDRA'YI BİRLEŞTİREN PROJELERİN MERKEZİNDE BU HAVALİMANIMIZ OLACAK"
Davutoğlu, "Havalimanını Gayrettepe'ye bağlayacak olan hızlı metro hattının yapımı ihalesini de önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde yapacağız. Kuzey Marmara Otoyolu, havalimanı, hepsi birleştiğinde Türkiye, sadece Anadolu ve Avrupa yakalarını değil, Asya ile Avrupa'yı, Pekin ile Londra'yı birleştiren projelerin merkezinde bu havalimanımız olacak" dedi.
Davutoğlu, milli uçak yatırımı yaptıklarına da dikkat çekerek şunları kaydetti:
"İlk yerli uçağımızın modeli belirlenerek projeye start verildi. Dolayısıyla her açıdan milli havalimanımız, milli uçağımız, milli imkanlarla yapılan metro hatlarımız, yüksek hızlı trenlerimizle Türkiye boydan boya kara, hava, deniz ulaşımının merkezi haline geliyor. Bütün bunlar bir vizyonla gerçekleşiyor. Geçmişte köprüye hayır diyenlerin, bugün atılan bu adımları, gerçekleştirilen bu büyük hamleleri anlayabilmesi çok güç. Yine bugün terör saldırılarıyla Yüksekova Havalimanı'nı sabote etmeye çalışanların bu hizmet anlayışını anlamaları da mümkün değil. İster ekonomik anlamda kalkınmanın önüne set çekerek bütün bu projelere hayır diyenler olsun, isterse terörle Türkiye'yi kaosa sürüklemek isteyenler olsun, bütün bunların karşısında aslında güçlü siyasi irademiz ve büyük vizyoner bakışımızla bunları aşacak güce ve kapasiteye sahibiz. Türkiye yükselmeye devam edecek. İstanbul bu yükselişin yıldız şehri, merkez şehri olmaya devam edecek."

"BÜTÜN DÜNYANIN EN BÜYÜK ULAŞIM MERKEZİ VE ÇEKİM ALANI HALİNE GETİRECEĞİZ"
Yap-işlet-devret modeliyle yapılan yatırımın Hazine'ye hiçbir yük gelmeden yapıldığını belirten Davutoğlu, "Başlamış olan bütün bu projeler kararlılıkla sonuca ulaştırılacak ve Türkiye'nin hiçbir projesi yarım kalmayacaktır. Yeni vizyoner projelerle önümüzdeki dönemde de ülkemizi dünya ölçeğindeki rekabet gücünü arttıracak, İstanbulumuzu sadece çevre bölgelerin değil, bütün dünyanın en büyük ulaşım merkezi ve çekim alanı haline getireceğiz" diye konuştu.

(FOTOĞRAF)