Necati MALDAR/SÖKE (Aydın), () - AYDIN'ın Söke İlçesi'ni ziyaret eden Yunan turistler, mübadele öncesi ilçede yaşayan atalarının evlerini ararken duygusal anlar yaşadı.
Tatil için geldikleri İzmir'de Selçuk ve Şirince'yi gezen Yunan turistler, mübadele öncesi Söke'de yaşayan atalarının evlerini aradı. İzmirli rehber Sabiha Fenerci önderliğinde, Söke'nin eski Rum mahallesi olarak bilinen Kemalpaşa Mahallesi'ni dolaşan turistler, büyüklerinin tarifleri doğrultusunda atalarının izine ulaşmaya çalıştı. Selanikli avukat Domna Kokkalidore, o dönemlerde ilçede tütün ticareti yapan dedesi Bogiatzoglu Apostolos Dimitros'un kiliseye yakın evini araştırdığını belirterek "Şu anda çok zamanımız olmadığı için yeterince araştırma yapamadım. Ama atalarımızın yaşadığı toprakları mahalleyi görmek bile beni heyecanlandırdı. Gelecek yıllarda Söke'ye tekrar gelerek dedemlerin yaşadığı evi bulmak istiyorum" dedi.
13 kişilik grup, Kemalpaşa Mahallesi'ndeki turun ardından Nuh Bey Konağı'nı gezerek bilgi aldı. Grubun rehberliğini yapan Sabiha Fenerci, ilk kez geldiği Söke'de sürdürülen sokak sağlıklaştırma ve restorasyon çalışmalarını memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi. Fenerci, "Tarihi dokunun korunması yönündeki çalışmalar gelecekte bölgenin turizm merkezi olması açısından önemli" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI