TOKAT (AA) - Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Hasta Hakları ve Tıbbi Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Yusuf Öztürk, bakanlığın Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı kapsamında tüm illerde ayakta tedavi merkezi açılacağını bildirdi.

Öztürk, Tokat Sağlık Müdürlüğünce kentteki bir otelde düzenlenen "Madde Bağımlılığı Hekim Eğitimi"nde yaptığı konuşmada, Türkiye genelinde 12 oturumda eğitimleri icra edeceklerini, ilkini Ankara'da düzenledikleri toplantının ikincisini Tokat'ta gerçekleştirdiklerini söyledi.

Türkiye'de 39 tedavi merkezinin bulunduğunu ifade eden Öztürk, "Özellikle her ilde ayakta tedavi merkezi kurmayı arzuluyoruz. O bakımdan sizin burada alacağınız eğitimler çok önemli. Sizlerin vereceği destek çok önemli. Siz destek verdiğiniz sürece biz bu merkezleri hayata geçirmemiz çok kolay olacaktır" dedi.

Psikiyatri servislerinde genel itibarıyla uyuşturucuyla mücadele kapsamında tedavi yapılmadığına dikkati çeken Öztürk, uyuşturucu kullanan hastaların ileri seviyede tedavi merkezine yönlendirilmeden merkezdeki küçük terapilerle tedavisini sağlamış olacaklarını kaydetti.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Müşterek Hizmetler Daire Başkanı Mustafa Emre Yatman da acil servisler, poliklinikler, ayakta tedavi hizmetinin ve yataklı tedavilerin kalitesinin ve sayılarının artırılması yönünde strateji belirlendiğini anlattı.

En önemli stratejilerden birinin Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planı'nda yer alan ayakta tedavi modelinin geliştirilmesi olduğunu vurgulayan Yatman, şunları söyledi:

"İnsanların kendi oturdukları yerde, kendi çevreleri içerisinde tedaviye ulaşabilecekleri bir modele kavuşmaları önem taşımakta. Bizim AMATEM'lerimiz sadece yataklı hizmet sunmuyor. Hastaların büyük kısmına ayakta tedavi hizmeti sunuyor. Tabiki süreç içerisinde özellikle aileler ve çevreleri hastanın mutlaka yatırılması gerektiğini algılıyor. O noktada ayakta tedavi merkezlerinin yaygınlığının artması önem taşıyacak. Hem de bu algının değişmesine hizmet edecektir"

Toplantıda, Tokat Milletvekili Celil Göçer de bir konuşma yaptı.

Madde Bağımlılığı Hekim Eğitimi, 3 gün sürecek.