OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye'nin su fakirliği sınırında olduğunu belirterek, suyun doğru kullanımı için yerel yönetimlere çağrıda bulundu. 

TEMAS ETMEDİĞİMİZ AN YOK

OMÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Yusuf Demir, Samsun'un tek uydu televizyonu Kanal S TV'de yayınlanan 'Uyan Samsun' programına konuk oldu.  "Gün boyunca su ile temas etmediğimiz bir an yok" diyen Prof. Dr. Demir. Su kainattaki tek taşıyıcısıdır. Su kainattaki enerjiyi, dönüştüren ve depolayan tek maddedir. Su temiz olan tek maddedir. Özelliğini kaybetmiyor" dedi. 

1 MİLYAR İNSAN ÜLKESİNİ TERKEDECEK

Dünyadaki suyun büyük bir çoğunluğunun tuzlu olmasından dolayı kullanılamadığına dikkat çeken Prof. Dr. Demir, "Dünya'nın 4'te 3'ü su. Ama bu buyun büyük çoğunluğu tuzlu. O yüzden kullanamıyoruz. 8 milyar insanın kullandığı toplam su miktarı dünyadaki suyun 10 binde 3'ü civarında. Gerisini kullanamıyoruz. Suyun dağılımı eşit değil o yüzden bizim olduğumuz kuşakta ciddi anlamda su kıtlığı var. Geçen yıl BM'nin yayınladığı rapora göre önümüzdeki 20 yıl içinde 700 milyon ile 1 milyar insan ülkelerini terk etmek zorunda kalacak "diye konuştu. 

HER GÜN 6 BİN ÇOCUK ÖLÜYOR

"Biz yıllardır Türkiye su zengini olarak biliyoruz ama tam tersi Türkiye su fakirliği sınırında bunun stresini yaşayan bir ülkedir" diyen Prof. Dr. Demir, " Kişi başına bin 300 metreküp su düşüyor. Bir ülkenin su zengini olması için bu rakamın 8 bin metreküp ve üstü olması lazım. Su fakirliği ise bin metreküpten başlıyor. UNESCO'nun verilerine göre de 8 milyar insanın 5,5 milyarı yeterli suya sahip değil.  Şu anda 1 milyarın üstündeki insan 2 litre su ile yaşamak zorunda. Dünyada her gün yeterli su olmadığı için ve sudan hasta olduğu için 6 bin. O nedenle dünya bu konuda duyarlılık oluşturmaya çalışıyor. 

TARIMDA SU İSRAF EDİLİYOR

Türkiye'de tarımsal alanlarsa suyun israf edildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Demir, şunları söyledi: "Türkiye'de 55 milyar metreküp su kullanıyoruz. Bunun yaklaşık 45 milyar metreküpününü tarımda kullanıyoruz. Tarımda doğru sulama yöntemini yapamadığımız ve  sulmayaı doğru anlatamadığımız için israf ediyoruz. Sanayi ve evsel anlamda da öyledir. 1 damla suyun can olduğunu unutmayacağız.  Suyun tekrar kullanılabilir hale getirilmesi söz konusu.  Yerel yönetimlerin ciddi anlamda elini taşın altına koyması lazım. Belediyeler şehrin içindeki park ve bahçeleri şehrin içindeki belli yerleri şehir suları ile sulamaktan vazgeçmeli. Yağmur sularını bir depoda toplayarak en azından park ve bahçeleri bununla sulamayı alışkanlık haline getirmeliyiz.  Yeterli ve gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. "

Dilber BAHADIR  

SAMSUN HABER İLE İLGİLİ İÇERİKLERE GÖZ ATIN.