ERZURUM Tüketici Derneği (ERTÜDER) Başkanı Avukat Erhan Topcu, şirketlerin vatandaşların onayı olmadan cep telefonunlarına ya da e-postalarına gönderilen reklam mesajlar için 50 bin TL'ye kadar para cezası verileceğini bildirdi.
Geçen Mayıs ayında yürürlüğe giren yasa ile birlikte şirketler tarafından gönderilen reklam mesajlarına sınırlama getirildiğini hatırlatan ERTÜDER Başkanı Erhan Topcu, dernek olarak tüketicilerin bilinçlenmesi için köy köy gezdiklerini bildirdi. Yapılacak şikayetlerin mutlaka yazılı olması gerektiğine işaret eden Başkan Topcu, karşılığında internet ve telefon üzerinden izinsiz reklam gönderen şirketlere para cezası uygulandığını belirtti. Tüketicilerin onayı olmaksızın şirketlerin gönderdiği reklam içerikli mesaj ve e-postaların suç olduğunu bildiren Topcu, bu konuda şunları söyledi:
"İnternet ve cep telefon üzerinden ticari elektronik iletiler tüketicinin onayı olmadan kesinlikle gönderilmeyecek. Vatandaşın yazılı ya da söz olarak onay verdiğini belgeleyecek. Ancak biz onayın sadece yazılı olmasından yanayız. Sözlü onay vatandaşı mağdur edebilir. Tüketici, onaylamadığı halde aldığı reklam mesajlarını Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na veya İl Ticaret Müdürdüklerine şikayet etsin. Vatandaşın 'ret' cevabına karşılık reklam gönderen şirkete 1000 ile 5 bin TL arasında idari ceza, uygulanacak. Onay alınmadan şirket tarafından ileti birden fazla kişiye gönderilmişse yani ihlal sayısı fazla ise bu durumda cezai yaptırım 10 kat arttırılacak ve ilgili şirket 10 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar ceza ile karşılaşabilecek. Kanaatimizce bu karar yerinde ve tüketici haklarını güvence altına almaktadır. Eleştireceğimiz tek bir husus söz konusu var, o da cezai yaptırım miktarı arasında bir uçurum söz konusu ve suistimale açık bir konu. İlgili şirket bir konuya ilişkin reklam mesajını vatandaşa gönderecekse, o konu içeriğine uygun olmalıdır. Örnek verecek olursan GSM operatörlerinin vatandaşlara reklam amaçlı göndermek için almış oldukları izin, başka bir içerik taşımamalıdır. Vatandaşlar istediği zaman gerekçe göstermeksizin reklam mesajlarını almaktan vazgeçebilir. Bunu ilgili şirkete yazılı veya sözlü bildirim yaptıktan sonra, 3 gün içerisinde şirket artık reklam gönderemeyecek ve kısa mesajlarını kesmek zorundadır. Kırsal kesimdeki vatandaşların bilinçlenmesi için ERTÜDER olarak köy gezilerimize başladık."

FOTOĞRAFLI