ANKARA, () - BAŞBAKANLIK Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), 81 ilde bulunan afet ve acil durum sirenlerini Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatının 77'nci yıldönümü için çalacak. AFAD'ın il valiliklerine gönderdiği talimatla, 10 Kasım saat 09.05'te, 81 il 919 ilçede devamlı ve düz siren sesi olan 'Sarı İkaz' yankılanacak. AFAD tarafından yapılan açıklamada bütünleşik ikaz ve alarm sisteminin, 10 Kasım dışında, hava saldırıları ve KBRN tehlikelerine karşı uyarılar için kullanıldığı belirtildi.

81 İL 919 İLÇEDE 'SARI İKAZ' YANKILANACAK

AFAD'ın 81 ilin valiliklerine gönderdiği talimatla, 10 Kasım günü siren sesiyle 2 dakikalık saygı duruşu yapılacağı kaydedilen açıklamada "10 Kasım Atatürk'ü Anma ve Atatürk Haftası, saat 09.05'te AFAD'ın 81 il 919 ilçedeki afet ve acil durum sirenlerini 'Sarı İkaz' durumunda çalmasıyla başlayacak. AFAD'ın 81 il valiliğine gönderdiği talimatla devamlı ve düz siren sesi, saygı duruşunun yapılacağı 2 dakika boyunca tüm yurtta yankılanacak. Ebediyete intikalinin 77. Yılında, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk için çalacak AFAD sirenleri, afet ve acil durumlarla ilgili uyarıların yapılması amacıyla 7/24 aktif durumda bulunuyor. Sirenlerin ötesinde bir uyarı sistemi olan Bütünleşik İkaz ve Alarm Sistemi ise ülke geneline yayılıyor" denildi.



'SARI İKAZ' HAVA SALDIRILARI VE KBRN TEHLİKELERİNE KARŞI UYARILAR İÇİN KULLANILIYOR

Bütünleşik ikaz ve alarm sisteminin, 10 Kasım dışında, hava saldırıları ve KBRN tehlikelerine karşı uyarılar için kullanıldığı ifade edilen açıklamada şu bilgiler yer aldı: "Siren sistemlerini de kapsayan AFAD Bütünleşik İkaz ve Alarm Sistemi (İKAS), cumhuriyetimizin kurucusunun anılması dışında, hava taarruzları ve kimyasal, biyolojik, radyolojik ve kimyasal tehditlere karşı halkın uyarılması amacıyla kullanılıyor. İkaz ve alarmın (siren) yanı sıra haber alma-yayma ve mesajlı uyarı sistemlerine sahip olan İKAS'ın çalışmaları, pilot il olan Zonguldak'ta tamamlandı. 81 ilimizin ses dağılım analizleri ve alarm sistemlerinin kurulacağı noktalar için etüt çalışmaları sürdürülen Bütünleşik İkaz ve Alarm Sistemi, bu yıl Gaziantep, Hatay Kilis, Mardin ve Şanlıurfa'da devreye alınacak"