ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile bir araya geldi. IŞİD'e karşı yürütülen savaşta Fransa ile birlik oalcaklarını belirterek terörizmle mücadele edeceklerini açıkladı. Obama, Türkiye- Suriye arasındaki uçak krizine değinerek, "Türkiye'nin kendi topraklarını ve hava sahasını koruma hakkı var." diye açıklamalarda bulundu.

DOĞRUDAN İLETİŞİM ÇAĞRISI

ABD Başkanı Obama basın toplantısında, Rus savaş uçağının Türkiye-Suriye sınırında düşürülmesine ilişkin bir soru üzerine ise şu açıklamalarda bulundu:

"Detayları öğrenmeye çalışıyoruz, Erdoğan ile son birkaç gündür görüşüyorum. Türkiye'nin her ülke gibi kendi topraklarını ve hava sahasını koruma hakkı var. Bu sorun, Rusya'nın operasyonlarıyla ilgili. Türkiye sınırına çok yakın hareket ediyorlar. Sadece Türkiye değil bir dizi ülkenin desteklediği muhalifleri hedef alıyor. Siyasi yoldan hızla devam etmeliyiz. Rusya bizim geniş koalisyonumuzun bir parçası, bizim 'Rusya'yı istemiyoruz' deme hakkımız yok. Türkiye ve Rusya tansiyonu düşürmeli. Rusya Esad'ı desteklemekten çok IŞİD'le mücadeleye odaklanmalı. Bu yapıcı bir adım olacaktır. Biz IŞİD'in peşine gitmeye odaklanıyoruz, dolayısıyla Rusya'nın bizim için büyük bir kapasitesi var."

"ZARAR VERİR"

Aynı konuda Hollande ise, "Türkiye olayla ilgili NATO'yu bilgilendiriyor. Bu raporlara bakıp olayın Türkiye hava sahasında geçip geçmediğini anlayabiliriz. Türkiye ve Rusya tansiyonu düşürmeli. Aksi takdirde bu uluslararası toplumun IŞİD'le mücadelesine zarar verecektir" dedi.

"İYİ GÜNDE DE KÖTÜ GÜNDE DE DOSTLARIMIZIN YANINDA OLURUZ"

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray'da ortak basın toplantısı düzenleyen Obama, "Amerikalılar olarak iyi günlerde olduğu gibi kötü günlerde de dostlarımızın yanında dururuz." dedi.

Obama, IŞİD ve ideolojisiyle ilgili olarak ise 'hepimize karşı ciddi bir tehdit' nitelendirmesinde bulundu.

TERÖRE KARŞI ORTAK TAVIR

François Hollande ise Obama ve Amerikan halkının Paris saldırıları sonrasında kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür etti.

Hollande; petrol, uyuşturucu ve insan kaçakçılığıyla ayakta duran IŞİD'in birçok ülkeye karşı terör saldırıları düzenlediğine dikkat çekti ve teröre karşı ortak ve güçlü bir cevap verilmesinin önemine dikkat çekti.