Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri tarafından, bayram öncesinde baklava ve şeker üretimi ile satışını yapan işyerlerine denetimler artırıldı.
Manisa’nın merkez ilçelerinden Yunusemre ve Şehzadeler İlçelerinde baklava imalathaneleri ile tatlı ve şekerleme üretim merkezlerinde gerçekleştirilen denetimlerde temizlik ve hijyen kurallarına uymayan işletmelere gerekli uyarılarda bulunuldu.
Ramazan Bayramında Manisalıların daha temiz ve sağlıklı gıda tüketmesi için denetimlerini artırdıklarını söyleyen Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, “5996 Sayılı Kanun ve ilgili yönetmelikler gereği, işletmelerin uyması gereken asgari teknik ve hijyenik koşullar, personel hijyenine ait gereklilikler, etiketleme yönetmeliği kapsamında etiket bilgilerinin uygunluğu ve doğruluğu, ürünlerin saklanma ve servis koşulları gibi çok geniş kapsamlı kontroller yapılmaktadır. Denetimler esnasında kanun ve ilgili yönetmelikler ile belirlenmiş olan kurallara uymayan işletmelere, ihlal edilen kuralların türüne göre, düzeltilmesi için ek süre, faaliyetten men, ürünlerin toplatılması, idari para cezası ve cumhuriyet savcılığına suç duyurusu yaptırımlarından bir ya da birkaçı uygulanmaktadır” dedi.
Konu gıda olunca sorumluluk alanlarının çok kapsamlı olduğunu belirten Çebi, “Her türlü un ve unlu mamullerinin üretim yerleri, imalathaneler ve bunların satışlarının yapıldığı yerler sorumluluğumuz altındadır. Halkın en fazla tükettiği maddeler arasında ilk sıralarda yer alan tatlı üretiminin yapıldığı imalathanelerde kontrollerimiz daha yoğun bir şekilde sürüyor. Bizim için her şeyden önemli olan gıdada hijyendir. Halkın sağlığını hiçe sayarak üretim yapan işletmelere kesinlikle müsamahamız yoktur. İl Müdürlüğü olarak öncelikli amacımız halkımızın sağlıklı gıda tüketimini sağlamaktır” diye konuştu.
Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan Kırmızı ise öncelikle denetim sırasında uygun olmayan ve dikkat gösterilmeyen hususlar hakkında işletmelere uyarıda bulunduklarını, gerekli uyarıları dikkate almayan işletmelere ise sonrasında yasal işlem uygulandığının altını çizdi. Ani baskınlarla üretim ve satış yerlerine denetim gerçekleştirdiklerini ve halkın sağlıklı bir bayram geçirmesi için sıkı bir şekilde çalıştıklarını ifade eden Kırmızı, “Güvenilir ve sağlıklı gıdanın üretilmesi ve tüketiciye ulaştırılması için kurumumuz denetimlerinin yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşlarına da önemli görevler düşmektedir. Kamu denetiminin dışında en önemli denetimlerden biri de tüketicinin denetimidir. Tüketicilerimiz, satın aldıkları ve tükettikleri ürünlerde şüphelendikleri durumları Alo Gıda 174 şikayet hattına veya İl ve İlçe Müdürlüklerimize gelerek şikayette bulunabilirler. Sağlıklı ve güvenilir gıdaya giden yolda en önemli katkı bu olacaktır” şeklinde konuştu.