Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı Halıdere’de Yunanlılar tarafından 1922 yılında şehit edilen Hüseyin Küçük Özer’in mezarının defineciler tarafından talan edilmesi tepki gördü. Olaya isyan eden yeğen Ali Küçük Özer, çareyi mezar başına “Şehit mezarıdır define yoktur” yazısı yazmakta buldu.
Kocaeli’nin Gölcük ilçesine bağlı Halıdere mahallesi Yukarı köyünde 1922 yılında Yunanlılar tarafından şehit edilen Hüseyin Küçük Özer’in mezarına definecileri uyarmak için yazılan yazı ’pes artık’ dedirtti. Daha önce defineciler tarafından 5-6 kez kazılarak harap edilen mezara dikilen "Şehit mezarıdır define yoktur" yazısı definecilerin kural dinlemezliğini bir kez daha göz önüne serdi.
Yukarı köyünde 1922 yılında ailesi ile birlikte Yunan askerlerinden kaçarak ormana sığınmak isterken şehit edilen Hüseyin Küçük Özer, şehit edildiği yerde yakınları tarafından defnedildi. Yakınları, mezarın yerini korumaya alsa da, yerleşim yeri dışında ıssız bir yerde olan mezar, sık sık altın bulma bahanesiyle defineciler tarafından kazılmaya devam etti. Şehidin mezarını define bulmak ümidiyle sürekli kazan defineciler, mezarda derin çukur açarak şehidin kemiklerini etrafa saçtılar. Şehit amcasının mezarını düzelten ancak buna rağmen definecilerin mezarı sürekli kazarak harap etmesinden bıkan Ali Küçük Özer, çareyi “Şehit mezarıdır, define yoktur” yazısı yazdırarak buldu.
Amcasının şehit edilişini anlatan Ali Küçük Özer, şöyle konuştu: “Yunan harbinde Yukarı köyü Yunanlılar basmış. Dedelerim, babaannem, amcalarım hepsi beraber yukarı çıkarak, o da atlarla, eşeklerle kaçıyor. Yolda amcam ceketini düşürüyor. Ceketini düşürünce dönüyor. Dedem de diyor ki, ‘dönme’. Amcam ‘Döneyim’ dedi. Dönünce de yunanlarla kafa kafaya geliyor. Yunan askeri onu vurarak 16 yaşında şehit ediyor. Şehit edildiği yer burası. Onlar buraya gömüyorlar, mezar yapıyorlar” dedi.
Definecilerin bir şey bulma bahanesiyle şehit amcasının kemiklerini dahi çıkardığını söyleyen Ali Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz de devamlı gelip gidiyoruz. Ondan sonra burası devamlı kazılıyor, defineciler tarafından. Kaç kere ikaz ettik, kaç kere mezar taşları yaptık. Dedik ki, ’Burada şehit yatıyor, define yoktur’ diye ama 5-6 kere açıldı burası. Mezarın içini oyuyorlar. Altın arıyorlar, bir şeyler arıyorlar. Kemikler dahi kalmamış. Çıkarmışlar, birkaç tanesini bulduk. Bulduklarımızı tekrar gömdük. Daha önce şehit yazısı falan yoktu. Buranın halkı, yörenin halkı herkes biliyor burayı. Yabancılar gelip gidiyordu. Bizimkilerden bunu yapan kimse yok yani. Bu yazıyı ben yazdım. 10 sene falan oldu. Devamlı kazılıyordu. Buradan gelen geçen diyor ki, amcanın mezarını gene kazmışlar. Gelip bakıyoruz ki mezar oyulmuş. Harap olmuş her şey. Mezarlıktan çıkmış. Dağ hayvanları gelip geçiyor. Bu sefer gelip toparlıyoruz. 6 ay, bir sene, iki yıl sonra aynı. O definecilerin bir hızı, zamanı var herhalde. Gelip açıp bir define arıyorlar.”
Şehidin çıkarılan kemiklerini elleriyle tekrar mezara koyduklarını ifade eden şehit yakını Ali Özer, şunları söyledi: “Definecilerden bıktık, devamlı rahmetlinin mezarını oyup açıyorlar. Oyuyorlar içini hemen hemen bel boyunda açıyorlar. Mezarın içerisinde ne kemik kalmış, ne bir şey kalmış içeride. Biz kemikleri teker teker toplayıp içeri koyuyoruz. Mezarı kapatıyoruz. 6 ay sonra, bir sene sonra, iki yıl sonra gene açılıyor. Bu yazıyı yazdıktan sonra bayağı fark etti, etkisi oldu. Şimdi Gölcük Belediyemiz sağolsun böyle bir şey yaptı."
Şehit mezarının durumunu gördüğünde durumu belediye yetkililerine ileterek düzenleme yapılması talebinde bulunan Halıdere Muhtarı İhsan Ataman ise şehit mezarında her yıl geleneksel hale getirilecek bir anma etkinliği yapmak için de girişimde bulunacaklarını söyledi.